Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt kände till Bildts affärer

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt blir i dag förhörd i KU. Utfrågningen handlar bland annat om Carl Bildts finansiella intressen. Reinfeldt var informerad om att Bildt hade optioner som skulle ta tid att avveckla.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hade ingen checklista som han prickade av när han utnämnde sina statsråd.

Men han ställde frågan om det fanns något som han borde känna till.

Utfrågningen i KU handlar om tio olika ärenden. Förutom rekrytering av ministrar handlar det bland annat om utrikesminister Carl Bildts finansiella intressen, förändringar i arbetslöshetsförsäkring och skatter samt nedläggningarna av Djurskyddsmyndigheten och Arbetslivsinstitutet.

Innan Carl Bildt utsågs till utrikesminister informerades Reinfeldt om att Bildt hade optioner som skulle ta tid att avveckla.

Optionerna i Vostok Nafta löstes in i december 2006.

I november deltog Bildt i ett regeringsbeslut om att låta företaget Peter Gaz undersöka Östersjöns botten för en eventuell gasledning. Vostok Nafta hade intressen i Peter Gaz via den ryska gasjätten Gazprom. KU-ordföranden Berit Andnor ville veta om Reinfeldt kände till kopplingarna när regeringsbeslutet togs. Statsministern hänvisade till att statsrådsberedningens rättschef hade gjort jävsutredning och kommit fram till att inget jäv förekom när det gäller Bildt.

KU:s ordförande Berit Andnor ville veta om Reinfeldt kollade om de blivande statsråden hade anlitat svart arbetskraft, hade betalningsanmärkningar eller hade finansiella intressen som påverkar opartiskheten.

Vissa förseelser kan accepteras, anser han.

En sådan inställning skulle ge en känsla av att politiker måste vara av annan sort än andra människor.

Reinfeldt sade att han upplevde det som han ställt de frågor som han behövde, men att han lärt sig av erfarenheterna.

Mauricio Rojas (fp) undrade om inte det vore bättre om blivande statsråd granskades i förväg i stället för efteråt.

Men Reinfeldt anser att systemet fungerar förhållandevis väl och att sådana frågor snarare är något för den sittande grundlagsutredningen.

TT

Mer läsning

Annons