Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt hos Borlängepolisen

Annons

Mats Jonsson, chef för Kriminalunderrättelsetjänsten (KUT), tror att vardagsbrotten i Dalarna kommer öka på kort sikt som en följd av EU-utvidgningen.

- I den här regionen har vi redan sett det. Så som det såg ut i Uppsala för ett par år sedan, så ser det ut här nu, säger han.

Annars är den mest akuta bristen hos dalapolisen i dag datasystemen. Polisen saknar till stora delar ett gemensamt datasystem, vilket hämmar arbetet.

Ett annat problem är trafficking. Enligt KUT är det mest ryska kvinnor som kommer till Dalarna för att prostituera sig, men endast under väldigt korta perioder.

- De går kanske på krogarna på en ort en helg, men flyttar sen någon annanstans, säger Mats Jonsson.

Prostitution förekommer även inom restaurangvärlden i Falun och Borlänge. Förra sommaren tog en restaurangägare i Borlänge hit kvinnor för att prostituera sig.

- Men det är väldigt svårspanat, säger Per Mårtensson, kommissarie vid Borlängepolisen.

Även mc-brottsligheten har seglat upp som ett stort problem i Dalarna de senaste två åren.

Fredrik Reinfeldts hjärtefråga är kampen mot den internationella brottsligheten, och hans lösning är att bilda likaledes internationella nätverk inom polisen.

- Vi vill bekämpa brott genom ett operativt nätverk. Vi måste sätta tryck politiskt så att polisen i till exempel Borlänge ska få en kontakt i Litauen som de kan slå en pling till, säger han.

Reinfeldt verkade nöjd med borlängepolisens synpunkter.

Under sin visit i Dalarna besökte Reinfeldt även armaturtillverkaren Ostnor utanför Mora.

Fotnot: Kriminalunderrättelsetjänsten (KUT) ger polisledningen information om brottsutvecklingen och bevakar den organiserade brottsligheten som mc-gäng, extrema grupper och öststatsbrottslighet.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons