Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnet skrämde barnen

Annons

- Det är väldigt synd att det blir så här.

Det sade Marianne Björkman. Hon har, tillsammans med Tia Permats, Marianne Axelsson och Anette Linderholm, arbetat med arrangemanget sedan i julas.

- Vi har slitit som djur för att få allt att klaffa, och så förstörs det av ett regnväder.

Ändå blev inte hela dagen förstörd. Framåt eftermiddagen slutade det plötsligt att regna, och folket började strömma till.

Även om det inte var lika många som vid föregående Barnens Grangärdedagar, var det betydligt fler än vid öppnandet efter lunchen.

Och de som kom hade mycket att göra. I magasinet fanns en utställning, där barn från Nyhammar och Grangärde som samlar på någonting fick ställa ut det. Bland annat fanns leksaksbilar, mynt och dockor.

Dessutom var massor av teckningar uppsatta på skrämväggar.

- Det är alla förslagen till den här dagens logotyp, sade Marianne Björkman.

- Barnen på Nyhammars skola har ritat dem.

Det vinnande bidraget kom från Erik Göransson i årskurs fem.

- Jag blev överraskad, och det var väldigt roligt, sade han samtidigt som han visade tröjan med trycket på.

Tunnbrödsbakning, lerdrejning och teater var annat som pågick i magasinet. Teaterföreställningen hette "Valdemar från posten", och handlade om en man och hans arbete. Det var en enmansföreställning med Tomas Karlsson.

- Det är en teater som stimulerar barns inre bilder, sade han.

- I år har vi också involverat kyrkan, genom att låta ansiktsmålningen pågå just i Grangärde kyrka, sade Marianne Björkman.

Två som varit där, och blivit fint målade, var Ida Gustavsson nio år och Michelle Nordin-Hansson, åtta år.

- Det var kul att måla ansiktet sade de.

- Fast å andra sidan har hela dagen varit jätterolig, inflikade Michelle.

För dem som inte imponerades av utställningar, fanns livligare aktiviteter. Ponnyridning, lådbilsrally, och karusellåkning är några exempel på det som barnen verkade ha allra roligast när de provade.

- De mest populära aktiviteterna är dock att åka polisbil, ambulans och brandbil, sade Marianne Björkman.

Och poliskonstapeln Leif Andersson höll med.

- Barn tycker att det är jätteroligt att följa med oss ut och åka. Det har vi inte minst märkt idag, när de ibland har stått på kö för att åka med.

Dagen avslutades med en final i småstjärnorna och en föreställning med clownen Sam från Eskilstuna. När hans uppträdande var klart hjälpte han arrangörerna att slänga ut 30 kilogram godis över barnen. De gick sedan därifrån med såväl munnar som och famnar fulla. Och med leenden på läpparna och någonting saligt i blicken. Sådär som de bara kan se ut efter ett äkta Barnens Grangärdedag.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons