Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnbågsbro till Blisterholmen

Annons

Mora har sedan något år en kinesisk vänort som heter Changchung med sju miljoner invånare.

För att ytterligare befästa samarbetet mellan vänorterna planeras i Mora att bygga en regnbågsbro av traditionell kinesisk konstruktion.

Lars Nises, säkerhetschef i Mora kommun, driver det här projektet genom Rotary. Han berättar att tanken med den kinesiska bron skapa en förbindelse mellan fastlandet och Blisterholmen i Saxviken. Närmare bestämt handlar det om småbåtshamnen nedanför folkhögskolan och holmen utanför densamma.

Lars Nises berättar att det utverkats EU-pengar med 80 000 kronor till brobygget , men eftersom totalkostnaden är beräknad till 250 000 kronor fattas det fortfarande en hel del.

- Sponsorer får gärna höra av sig, säger Lars Nises och tillägger att det inte är själva brobygget som drar de största kostnaderna.

- Det är 60 meter mellan fastlandet och holmen och eftersom bron bara har en spännvidd på 15 meter måste det anläggas en vägbank med bergkross. Det beräknas gå åt 1 080 kubikmeter bergkross och det är de massorna som drar den största kostnaden.

Lars Nises tillägger att bron får en fri segelhöjd på tre meter och den ska byggas i äkta furustockar, som på kinesiskt snillrikt sätt flätas ihop till en stabil konstruktion.

- Länsstyrelsen har informerats om broplanerna och den har inget att invända mot projektet. Även kommunen har fått information och lämnat en positiv inställning till projektet. Tyvärr utan att lämna något ekonomiskt bidrag, fortsätter Nises.

I samband med årets Vasalopp var en kinesisk delegation från Changchung och gästade Mora. I maj kommer representanter för Mora kommun att besöka Sweden Week i Changchung.

När kineserna fick höra att det planeras för en kinesisk regnbågsbro i Mora lovade de att som svar döpa en gata till Moragatan.

Det kan avslutningsvis tilläggas att i det så kallade Saxviksprogrammet, som antogs av kommunfullmäktige 2000, beslutades att tre broar på sikt skulle byggas för att göra holmarna i Siljan tillgängliga för rekreation.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons