Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnbågar på hugg

Annons

Egentligen skulle finalen genomförts på Igeltjärn den 9 april. Men då var isen för dålig. Finalen fick i stället genomföras från stranden till den tysta och vackra lilla tjärnen på valborgsmässoaftonen.

Alla 15 finalisterna från hela Dalarna var på plats i det något kylslagna och disiga vädret. Och nu var det spön i stället för pimplar som gällde. Några praktiserade mete med kastflöte, andra försökte spinna hem sina fångster och en och annan provade med flugfiske.

- Ja de får fiska med allt de vill utan med nät och dynamit, skrattade Göte Gatehag.

Och det kastades och det vevades och det muttrades när huggande fiskar släppte under de dryga två timmar tävlingen pågick. För en del gick det inte alls.

- Ja, jag är måttligt tillfredsställd, säger Sulevi Jantunen från Karholm galghumoristiskt då han blev en av sex som blev helt utan fångst.

Fiskegrannen Håkan Gustavsson från Garpenberg var däremot mer entusiastisk när han landat en romstinn regnbåge på 1,1 kilo.

- Jag kommer att ligga bra till tror jag, spådde han.

Stöd i sitt tävlande hade han av sambon Gunbritt Larsson och barnbarnet Alexander. Trots sina blott ett år och tre månader visade han vem han bråddes på då vattenbrynet var som en magnet som han hela tiden måste räddas ifrån.

- Ja det är nog en blivande storfiskare, mös Håkan.

Men hans hopp om seger i tävlingen kom på skam vid invägningen. Det var flera som hade tyngre fångst än han. Och de tre i toppen kom alla från Falu kommun. Värst var Stefan Lindén som tog hem segern och därmed vann en motordriven isborr.

- Jag hade tur. Jag fick den största fisken alldeles på slutet och vinsten passar bra för jag har bara en handjagare hemma, sade han och sken som den sol som gömde sig bakom molnen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons