Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regn spräckte budget

Annons

Räddningsåret 2006 såg länge ut att blir ett bra år för Leksands del. Men i och med regn- och hagelovädret den 23 juli så sprack budgeten och överdraget slutade på omkring 300000 kronor.

-Det känns aldrig roligt att få minus i budgeten, men vädrets makter är enorma och dem rår vi inte på, säger räddningschef Christer Ejeros.

Och inget regn alls ställde också till det. Nio allvarliga skogsbränder runt om i kommunen rapporteras från förra året, sex av dem orsakades av åsknedslag.

När det gäller bränder i byggnader så ökade de från 19 till 27 stycken varav tolv bedömdes som allvarliga.

-Den allra värsta var naturligtvis branden i Styrsjöbo i december då en person omkom. Det var åtta år sedan någon brändes inne i Leksand innan dess, fortsätter Ejeros.

En dödsolycka inträffade också i trafiken under 2006 när en äldre man omkom på riksväg 70 mellan Insjön och Leksand vid avfarten mot Västannor och Djura. Antalet trafikolyckor var dock på samma nivå som tidigare år, det vill säga omkring 25 stycken.

Sammanlagt fick räddningstjänsten i Leksand ta emot 230 larm förra året vilket är omkring 35 fler än genomsnittet under tidigare år. Noteras bör dock att det under hagelstormen i juli kom in 54 larm på tre timmar vilket naturligtvis påverkar statistiken.

97 procent av de automatiska brandlarmen var dock onödiga larm som hade kunnat undvikas genom bättre organisation på företagen.

Förutom utryckningsdelen har räddningstjänsten i Leksand även hunnit med att göra 80-talet tillsynsbesök vid byggen runt om i kommunen, besökt kommunens 130 företag och verksamheter för att kontrollera arbetet och man toppar länets statistik över utförda brandkontroller i hushållen.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons