Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regler för sotningen mjukas upp

Annons

Det är bara fastighetsägaren som får sota på den egna fastigheten om vederbörande beviljats dispens.

Så hette det till en början. Men nu börjar det regelverk som många ansett vara stelbent bli mjukare.

Anledningen är ett ärende som miljö- och byggnämnden hade på bordet den 12 oktober. En fastighetsägare ansökte om egensotning, men det var sonen som bor på samma adress som skulle utföra själva jobbet.

Nämnden sa vare sig ja eller nej vid sammanträdet, utan valde att ge miljö- och byggkontoret uppdraget att utreda frågan.

Lagom till tisdagens sammanträde var utredningen klar. Därmed står det också klart att för första gången ges en person som inte är fastighetsägare chansen att hantera viskan.

Villkoret är förstås fort-farande att denne kan uppvisa nödvändiga kunskaper om sotning och brandskydd.

I och med detta deklarerar nämnden följande; "Att för en- och tvåbostadshus likställa fastighetsägarens make/maka och hemma- varande barn med fastighetsägaren vid prövning av att själv få utföra sotning, förutsatt att den som söker är skriven på fastigheten."

I det aktuella fallet informeras fastighetsägaren om att ansökningen om egensotningen ska lämnas in av den som ska utföra jobbet.

Nämnas kan att vid tisdagens sammanträde gjorde nämnden en kursändring i ett annat avseende. En fastighetsägare fick klartecken att sota själv, utan krav på sotningskurs.

I det här fallet har sökanden hänvisat till att han sedan skolåldern jobbat som sotare. Miljö- och byggkontoret har kontrollerat uppgifterna och konstaterat att dessa stämmer.

- Hans kunskaper är tillräckliga, han slipper gå kursen, påpekar Norbert Junker (s), nämndens ordförande.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons