Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regler bra för Torsång

Annons

Jag har inte följt med i diskussionen om Torsång och de röda husen från början så jag kanske har missuppfattat en del. Jag tycker i alla fall det verkar vara ett allmänt problem, som inte bara rör Torsångsborna.

Det kan kännas orättvist att inte få bestämma hur ens eget hus ska se ut, men själv är jag tacksam att det finns en del begränsningar. Om husens ägare bestämmer allt själva, utan att någon tittar på helheten, kan resultatet bli förfärligt.

Det är ju så att den som bor i ett hus inte är den enda som är berörd av utseendet. I själva verket berörs grannarna mer, eftersom de ser huset mycket oftare än de som befinner sig inne i det. Även andra som ser huset berörs.

När man reser runt i Sverige ser man ofta exempel på byggnader som inte passar in i omgivningen; alphyddor i Skåne, spanska haciendor i vitt mexitegel i Norrland, gula fasadtegelhus i gammal bondemiljö i Dalarna, hus målade i skarpa färger, stora inglasade verandor eller perspektivfönster på små vackra timmerhus, eternithus bland idel trähus och mycket annat.

Ägarna är förmodligen nöjda men inte tycker jag det ser ut som att myndigheterna lägger sig i för mycket.

Vi har ofta gäster från Amerika, England, Tyskland med flera länder, och brukar då åka runt Siljan och Runn med dem.

Även här finns sådana tråkiga exempel och de uppmärksammas ofta, men i Torsång brukar alla tycka att det är så fint. Just enhetligheten och att även de nya husen byggs i samma stil nämns.

Kan det inte få förbli så? Och kan man inte hellre anpassa sig till andra eller till och med lita på en expert (stadsarkitekten har en lång och kvalificerad utbildning) än framhäva sin individualitet till varje pris?

SVENSSON (MEDEL)

Mer läsning

Annons