Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionala skillnader i sjukfrånvaron

Annons

Sjukfrånvaron bland landets kommunanställda minskar. Men de regionala skillnaderna är stora. Friskast är invånarna i Värnamo. Mest sjuka är Ragundaborna.

Landets friskaste kommunalanställda återfinns för andra året i rad i Värnamo. Där är sjukfrånvaron 4,3 procent av de anställdas sammanlagda arbetstid. Ragunda uppvisar den högsta sjukfrånvaron med 12,2 procent, enligt Folksams årliga hälsoindex för offentlig sektor.

Med undantag för Älvdalen i Dalarna och Norsjö i Västerbotten ligger Sveriges friskaste kommuner söder om Askersund. Kommunerna med högst sjukfrånvaro sträcker sig från Bräcke i Jämtland till Överkalix i Norrbotten. De regionala skillnaderna är dock för stora för att endast kunna förklaras med medicinska orsaker.

I stället handlar det om arbetslöshet. Många av kommunerna med stor sjukfrånvaro har också en kraftig utflyttning. Det kan även finnas ett ekonomiskt incitament för vissa att inte aktivt arbeta för att få tillbaka sjukskrivna i tjänst. Svärdman går så långt att han säger att kommuner kan tjäna på att ha anställda sjukskrivna. Särskilt när det gäller personer som inte har några planer på att flytta till annan ort.

TT

Mer läsning

Annons