Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Dalarna får mer muskler

Annons

Det ser ut som om Region Dalarna kommer att få betydligt mer ekonomiska muskler än väntat nästa år.

- Som jag tolkar det kommer vi att få 50-70 miljoner av länsstyrelsens pengar i stället för 10-15 miljoner som vi tidigare trott, säger Sven Andersson, verksamhetschef för Region Dalarna.

Anledningen är regeringens budgetproposition. Där finns nämligen en skrivning om att länsstyrelsepengar för utveckling, bland annat för att medfinansiera EU-projekt, bör flyttas över till de självstyrande kommunalförbunden.

Politikerna och tjänstemännen i Region Dalarna har varit samlade för att dra upp riktlinjerna för nästa års verksamhet.

- Den stora frågan kommer förstås att bli arbetet med länstrafikplanen.

Som det nu ser ut kommer direktionen nästa år att bestå av åtta socialdemokratiska kommunalråd, sex center-råd och ett moderat-råd. Dessutom tio från landstinget, varav landstingsmajoriteten s+v får fem platser.

De tjänstemän som nu formellt hör till Region Dalarna är, förutom verksamhetsansvarige Andersson, Lennart Färje, som jobbat med turistfrågor och regional utveckling åt kommunförbundet, Lotta Magnusson, som blir ny turismansvarig, samt Europakontorets Magnus Höög och Åsa Ängsback.

Förhandlingar ska nu inledas med länsstyrelsen om hur många som ska flyttas över därifrån till Region Dalarna från årsskiftet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons