Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Dalarna får bara 19,6 miljoner

Annons

Nybildade Region Dalarna får bara en bråkdel av de regionala medel som länets politiker hoppats på. Några 80 miljoner kronor blir det inte - utan knappt 20 miljoner.

- Startförutsättningarna blir sämre än vi tänkt oss, säger ordförande Peter Hultqvist.

Regeringens besked om fördelning av de regionalpolitiska medlen blev en kalldusch för Region Dalarna. Jämfört med vad som förväntats blev det bara knappt en fjärdedel. Resten av slantarna stannar hos länsstyrelsen.

Vid årsskiftet har de första fem kommunala samverkans-organen bildats i Sverige. Ett större regionalt inflytande skapas då ansvar och resurser för det regionala utvecklingsarbetet förs över till samverkansorganen, i länet region Dalarna. I budgetpropositionen slogs fast att de pengar som medfinansierar EU:s strukturfondsprogram som helhet skulle överföras till samverkansorganen. Region Dalarna skulle ta ett samlat ansvar för den regionala utvecklingen.

Nu visar det sig att ansvaret fördelas mellan region Dalarna och länsstyrelsen. 80 miljoner blev 19,6. Antalet överförda tjänster från länsstyrelsen är för få och schablonersättningen per tjänst för låg, enligt Region Dalarnas ordförande Peter Hultqvist.

- Menar man allvar från statsmaktens sida med det regionala inflytandet? Ambitionen måste vara att samverkansorganet har ansvaret. Dagens lösning medför en teoretisk roll för samverkansorganet, medan resurserna blir kvar på länsstyrelsen.

Peter Hultqvist är besviken och han tycker inte att de intentioner som funnits från statsmakten infrias. Processen riskerar nu att gå trögare. Han vänder sig till regeringen med en skrivelse för att få en förändring. Troligen blir det en uppvaktning tillsammans med de fyra andra samverkansorganen i landet.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons