Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringssidan leder Armenienval

Annons

Det regerande Republikanska partiet och partier lierade med det går mot en överlägsen seger i Armeniens parlamentsval, visar resultat då nära 1|300 av 1|900 valkretsar räknats.

Delresultat publicerade på söndagen visade att premiärminister Serzj Sargsians parti låg långt före de andra med nästan 300|000 röster. Dess stödparti, nybildade Välmående Armenien, hade då fått 130|000 och Armeniska revolutionära federationen, som också stöder Republikanska partiet, 115|000 röster.

Oppositionspartierna låg långt efter. Rättsstatspartiet under förre parlamentstalmannen Artur Baghdasarian hade samlat 53|000 röster följt av Fädernearvspartiet under förra premiärministern Raffi Hovannisian, som fått 31|000 röster.

Av Armeniens 2,3 miljoner registrerade väljare deltog drygt hälften, 1,3 miljoner, i valet.

Oppositionspartierna anklagade regeringsgruppen för valfusk. De hotar med massdemonstrationer på söndagen för att resultatet ska underkännas.

Valet var en "klar förbättring" jämfört med tidigare val i Armenien, förklarade säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE i en kommentar i dag.

"Det är bra för armenisk demokrati", fastslog OSSE:s observatörssamordnare Tone Tingsgaard.

Armenien har inte hållit ett val som ansetts korrekt sedan sovjetrepubliken blev ett fritt land 1991. Valet i lördags sågs som ett test för demokratin och en förövning till presidentvalet nästa år.

Serzj Sargsian är favorit som efterträdare till president Robert Kotjarian.

Västerländska valövervakare kritiserade Armeniens senaste parlamentsval och ansåg inte att det kunde kallas demokratiskt.

TT

Mer läsning

Annons