Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsrätten nästa

Annons

Anita Johansson har drivit fallet själv, mot Försäkringskassan, i läns- och kammarrätten. Nu väntar Regeringsrätten. Med mycket stöd från maken kommer hon att överklaga kammarrättens dom den närmaste månaden.

- Varje gång rivs allt upp igen. Men det är viktigt för mig att få förståelse och rätt. Jag tycker det är viktigt att kvinnliga jobb uppmärksammas och prövas. Fler kvinnor borde överklaga. Vi måste börja se hur kvinnor har det, säger Anita.

Givetvis har familjens ekonomi försämrats genom den långa sjukskrivningsperioden. Anita arbetar nu halvtid som assistent inom lågstadiet. Att arbeta inom förskolan är omöjligt. Det kan också vara svårt att umgås med de egna barnbarnen.

- Jag har bestämt mig för att det här inte ska få påverka förhållandet till barnbarnen men det gör det. När min man busar med barnen måste jag dra mig undan och det är en stor sorg. Jag har alltid älskat barn och jag trivdes med jobbet men tyvärr var jag kvar för länge, berättar Anita.

Anita Johansson arbetade som förskollärare i många år. Under början av 1990-talet förändrades arbetet. Förskolan skulle fungera utan föreståndare, personalen fick ordna vikarier.

Barngrupperna blev större och resurserna till barn med speciella behov mindre. I slutet av 1990-talet uppmanades förskollärarna att arbeta utan att tillsätta vikarier.

- Det är en bedömningsfråga om utbrändhet ska räknas som en arbetsskada. Jag har drabbats av social fobi, stressöverkänslighet, dålig sömn och pollenallergi, berättar Anita Johansson.

I länsrätten fick Anita sin sjukdom klassad som arbetsskada med tillhörande livränta. Länsrätten ansåg att det var allmänt accepterat bland läkare och forskare att det finns ett samband mellan arbetssituation och psykiska symtom.

Bemötandet från läkare på vårdcentralen och Försäkringskassans handläggare har varit väldigt bra. De har stöttat Anita så att hon orkar kämpa vidare. Däremot upplever hon att arbetgivaren har varit oförstående.

- Det är bara att jobba på, kvinnor som klarar det blir populära. Jag har varit känsligare, fortsätter hon.

För att leva en vanlig dag krävs medicin mot den sociala fobin, och det kommer att vara så livet ut tror Anita. Ställs hon inför valsituationer, två saker som ska göras, krävs det att hon sätter ner sig ner och reder ut vad som är viktigast. En sak i taget är det enda som fungerar för att undvika en stresskonflikt.

Att vara utomhus har varit sommarens terapi. Trädgården har grävts om och växter planterats. Det nya arbetet som assistent har gett Anita ett långt sommaruppehåll. Men för egen del tror hon att det vore bättre med en jämnare arbetsfördelning över året.

Förhoppningen finns också att hon ska få en coach som hjälper henne att planera en vecka i taget. Nu blir mycket ogjort. Även det som Anita trivs med att göra. Gnistan finns inte kvar som förut.

Fotnot. Regeringsrätten tar inte upp alla överklagande mål till prövning, bara om deras avgörande kan ge ledning för hur andra liknande fall ska bedömas.


F-kassan vill stöda beslutet på forskning
Det finns enskilda fall där stressrelaterade sjukdomar godkänts som arbetsskador. Men det bedöms från fall till fall.

Försäkringskassan och kammarrätten menar i Anita Johanssonss fall att orsakssambandet mellan arbetssituation och psykiska symtom inte är fastlagt.

Lagen om arbetsskadeförsäkring ligger till grund för vad som är en arbetsskada. Som regel gäller den för fysiska skador, men det finns undantag för skador av psykisk eller psykosomatisk natur.

Rutinen i ett arbetsskadeärende är att försäkringskassans läkare gör en bedömning utifrån den forskning som finns.

- För att en skada ska vara en arbetsskada krävs det forskning i ämnet. Rapporterna ska vara publicerade och accepterade, säger Lars Erik Lindberg, handläggare vid Försäkringskassan i Falun.

- Det ska finnas stöd i vetenskapliga studier och motsvarar forskningen inte kraven kan den inte användas, fortsätter Lars Erik Lindberg, som inte får kommentera specifika fall.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons