Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsrätten avgör om en Orsabo ska tvingas betala 86 000 kronor

Annons

Regeringsrätten har beslutat att ompröva tio fall, där försäkringskassorna begärt att ensilda ska återbetala ersättning från arbetslöshetskassan.

Ett av fallen gäller en Orsabo som krävs på drygt 86 000 kronor.

Ärendet handlades först av arbetslöshetskassan som beslutade att återkräva pengarna. Orsabon överklagade till länsrätten som gav honom rätt. Nästa instans blev hovrätten som gick på arbetslöshetskassans linje. Nu har regeringsrätten beslutat att pröva Orsabons ärende.

I huvudsak handlar målet om personer som varit arbetslösa när de fått ersättningen, men som i efterhand fått lön eller annan ersättning från arbetsgivaren. Till exempel i form av skadestånd eller en dom i arbetsdomstolen. Poängteras ska att personerna inte lämnat några felaktiga uppgifter till försäkringskassorna.

För Orsabons del gäller det sammanlagt 157 ersättningsdagar under åren 1994-1996. Återkravet på drygt 86 000 kronor grundar sig på ersättning för att det inte fanns någon saklig grund för uppsägning från den tjänst personen hade.

Frågan nu är om försäkringskassan har rätt att kräva tillbaka pengarna. Nej, har länsrätten redan sagt. Ja sa hovrätten. Vad Regeringsrätten kommer att besluta lär det dröja innan vi får besked om. Ärendet har redan pågått sedan 1996.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons