Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringspartierna bakåt i Bremen

Annons

Socialdemokratiska partiet förblir det största i Tysklands minsta delstat Bremen efter söndagens lokalval. Men partiet backar, liksom regeringspartnern Kristdemokraterna.

Enligt de första prognoserna på söndagskvällen tappar socialdemokratiska SPD omkring fyra procentenheter till 38 procent. Kristdemokratiska CDU förlorar lika mycket och hamnar på cirka 25 procent.

Valets stora segrare var De gröna, som såg ut att få 16,5 procent av Bremenbornas röster och därmed kanske kunna kvalificera sig för regeringsplatser.

På senare tid har De gröna inte varit representerat i ett enda tyskt delstatsparlament och i valet i september 2005 föll miljöpartiet även ur det federala parlamentet, förbundsdagen.

Högerextremistiska Tyska folkunionen såg ut att med minsta möjliga marginal klara 2,5-procentsspärren och därmed få en eller möjligen två platser.

Vänsterpartiet, en sammanslagning av vänstersocialdemokrater och det förra östtyska kommunistiska regeringspartiet, fick 8,5 procent av rösterna i Bremen och tar sig därmed för första gången in i ett delstatsparlament i den västra delen av landet.

Bremen är visserligen litet, med mindre än en halv miljon av Tysklands totalt cirka 60 miljoner väljare, men söndagens val följdes ändå med stort intresse av dem som ville få ett svar på vad folket tycker om den federala höger-vänsterregeringen.

I Bremen har SPD och CDU samregerat i ett decennium, men slitningarna inom den federala regeringen tycks ha gjort intryck på väljarna i Bremen med påföljden att båda partierna gick kraftigt tillbaka.

Den socialdemokratiske borgmästaren Jens Böhrnsen sitter kvar men måste ta sig en funderare på om han ska fortsätta samarbetet med CDU eller knyta kontakter med De gröna.

Förbundskansler Angela Merkel kritiserade i lördags Böhrnsen för att han inte haft kurage nog att tydligt förespråka fortsatt regerande med CDU.

Bremen har problem med hög arbetslöshet och ett växande budgetunderskott.

TT

Mer läsning

Annons