Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill slopa jordbruksstöd

Annons

EU:s jordbrukspolitik bör på sikt vara fullt marknadsorienterad utan några generella stöd alls vid sidan av ren miljövård.

Det föreslår den svenska regeringen i inlaga till EU-kommissionen.

Förslaget lämnades över på tisdagen till EU-kommissionen, som väntas komma med ett skarpt förslag nästa vår när jordbruksförhandlingarna i EU startar på allvar. 2013 ska en ny politik vara sjösatt.

Enligt den svenska regeringen bör dagens exportstöd, interventionsstöd och produktionskvoter fasas ut helt. Kvar av EU:s stödpolitik ska bara finnas arealbidrag för landskaps- och miljövård. I praktiken föreslår regeringen att EU ska få den jordbrukspolitik som Sverige hade innan vi blev medlemmar i EU.

Enligt Eskil Erlandsson finns det "i stort sett" en enighet bland såväl producenter som konsumenter och riksdagspartier i Sverige bakom förslaget. Men det är ett kontroversiellt förslag som kommer att möta hårt motstånd från vissa EU-länder, såsom Frankrike, Polen och Grekland.

Jordbruksstöden upptar i dag cirka 40 procent av EU:s hela budget. Hur stor den andelen i framtiden ska vara, vill Eskil Erlandsson inte precisera. Men arealbidragen, som utgör cirka 8 procent av stödet, beräknas öka till cirka 12 procent.

Anledningen till att regeringen tror att omläggningen ska vara möjlig är dagens höga marknadspriser till följd av bland annat en ökad efterfrågan på energi, men även på mat. Spannmålspriset har stigit med cirka 35 procent det senaste året.

För svenska bönder vill jordbruksminister behålla den bland bönder kritiserade skatten på handelsgödsel, vilket Sverige är ensamt om i EU. Däremot tänker han föreslå andra åtgärder för att minska de konkurrensnackdelar som svenskt jordbruk har gentemot andra länder. En tänkbar åtgärd är en minskning av dieselskatten.

TT

Mer läsning

Annons