Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vägrar vårdnadsbidrag

Annons

Det var Bengt-Åke Svahn (kd), som för ett par år sedan i en motion föreslog att Orsa kommun skulle införa ett kommunalt vårdnadsbidrag som komplement till den kommunala barnomsorgen. Under handläggningen av motionen gjordes en undersökning bland kommunens småbarnsföräldrar om intresset för ett vårdnadsbidrag.

Gensvaret var överväldigande. Hela 91 procent av dem som besvarade enkäten ställde sig positiva till möjligheten att kunna vara hemma med sina barn.

När Bengt-Åke Svahns motion nådde kommunfullmäktige fick den borgerliga gruppen stöd av miljöpartiet och därmed majoritet. En ansökan gick in till regeringen om att få bli en försökskommun med rätt att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag.

Regeringens avslag är kort och koncist och undertecknat av statsrådet Lars-Erik Lövdén:

"Orsa kommun har i en skrivelse den 22 oktober 2003 hemställt om lagändring som ger kommuner rätt att utge kommunalt vårdnadsbidrag till barnfamiljer. Kommunen har vidare ansökt om dispens för att under en försöksperiod utge ersättning till de föräldrar som själva ordnar sin barnomsorg.

För att kommuner ska kunna ges rätt att utge vårdnadsbidrag till barnfamiljer krävs lagändring. Detta gäller även rätt för en kommun att utge sådan under en försöksperiod.

Regeringen finner inga skäl att föreslå riksdagen de begärda lagändringarna. Regeringen vidtar därför ingen åtgärd med anledning av skrivelsen."

- Avslaget var väntat, eftersom det bygger på socialdemokratisk ideologi, säger Bengt-Åke Svahn (kd), som var initiativtagare till ett kommunalt vårdnadsbidrag i Orsa.

- Samtidigt är det olyckligt eftersom det inte är till barnens bästa. Jag tycker att regeringen hade kunnat kosta på sig att tillåta en liten kommun göra ett försök med vårdnadsbidrag.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons