Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen underminerar Hedemoras ekonomi

Annons

Regeringen har i vårbudgeten 2004 föreslagit att statsbidragen till kommuner och landsting minskas med 2,6 miljarder under andra halvåret 2004.

Regeringen hävdar att detta är en konsekvens av förra årets förändrade pensionsskatteregler.

Den föreslagna indragningen är lagstridig i och med att den sker under innevarande år. Dock har regeringen valt att lägga ett särskilt lagförslag som möjliggör indragningen.

Syftet med indragningen är att rädda en skör statsbudget.

Vi menar att den socialdemokratiska regeringens agerande är uppseendeväckande.

Att göra en indragning under innevarande år undergräver kommunernas ekonomi och innebär för Hedemoras del ett bortfall på 3,2 miljoner år 2004.

Detta tillsammans med ändrade statsbidragsregler för LSS, Lagen om stöd och service, och minskat skatteunderlag gör att Hedemora kommuns budget för 2004 för närvarande visar ett underskott på drygt 16 miljoner kronor.

Möjligheten att genomföra åtgärder i syfte att spara in minskade statsbidrag är mycket liten i och med att åtgärder ska vidtas på mycket kort tid.

Kommunen är oerhört beroende av stabila spelregler, vilket regeringen struntar i. I slutändan är det skolan, vården och omsorgen som får ta konsekvenserna av regeringens handlande.

Regeringen har under de senaste åren fattat ett flertal beslut om kostnadskrävande reformer, men inte följt finansprincipen, utan låtit kommuner och landsting stå för en stor del av notan.

Därmed underminerar man kommunernas ekonomi och skjuter över ansvaret på kommunpolitikerna.

Melker Andersson

ordf moderata samlingspartiet i Hedemora

Mer läsning

Annons