Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen lyssnade på Metall och ABB i Ludvika

Annons

Regeringen har nu på riksdagens bord lagt fram ett förslag till ny biståndspolitik, Globkom, och borta är hotet om en ensidig svensk avbindning av biståndet.

Riksdagsman Per Erik Granström, s, som läst propositionen är mycket nöjd.

- I regeringens förslag är den ensidiga avbindningen borta. Regeringen vill att Sverige inom EU och OECD ska driva frågan om att alla länders bistånd ska avbindas.

- Detta var exakt det budskap ABB och facken hade. Det fotarbete vi gjort har påverkat skrivningarna. I stället för en ensidig svensk avbindning kommer Sverige i stället att verka för en internationell avbindning. En sådan avbindning kommer att verka för fri konkurrens och därmed gynna ABB och svensk exportindustri som är stark, säger Granström.

- Genom EU och ett kommande svenskt medlemskap i EMU så förstärks detta, bedömer Granström.

Regeringens nya bedömning (sid 66 i förslaget) är att Sverige bör vara pådrivande i det fortsatta arbetet för en fortsatt avbindning av utvecklingsbiståndet.

"Sverige bör inta en ledarroll i arbetet med harmonisering av procedurer och rutiner och driva dessa frågor vidare på bred front i alla relevanta forum".

Metalls Rolf Häggman är nöjd:

- Det låter bra och då är det bara positivt. Men förslaget är på 120 sidor och jag har ännu inte läst igenom det. Innan vi säger att vi är helt nöjda vill jag läsa igenom allt så att det inte finns några fallgropar. Jag ska också lyssna av med ABB:s representanter som får information i dag. Men det låter jättebra, säger metallordföranden Rolf Häggman.

SIF-klubbens ordförande Nils- Olof Olsson tycker också han spontant att det låter bra.

- Den som ska äras i detta fall är Rolf Häggman, det är hans förtjänst att det här med avbindningen kom fram till regeringen, säger Olsson.

ABB:s Anders Sörman säger att ABB återkommer med sin kommentar när de till fullo tagit del av regeringens proposition.

Facken vid Alstom och ABB i Sverige har gjort en gemensam bedömning av att 500 jobb var hotade i Finspång, Västerås varav 200 i Ludvika om Sverige ensidigt avreglerade biståndet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons