Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen krävs på besked om Isaak

Annons

I dag har den svenske journalisten Dawit Isaak varit fängslad i 2 000 dagar i Eritrea.

Sex stora dagstidningars kulturchefer kräver att regeringen ökar sina ansträngningar för att få honom fri.

"Den svenska regeringsstrategin har varit den tysta diplomatins. Regeringen har när frågan aktualiserats försäkrat att ärendet har hög prioritet. Men tydliga och skarpa offentliga uttalanden har varit sällsynta", skriver kulturcheferna för Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Expressen/GT/KvP och Aftonbladet. Uppmaningen publiceras i samma tidningar.

De efterlyser svar på hur och med vilken intensitet regeringen arbetar. Redaktörerna vill även att regeringen "undanröjer varje tvivel på att ett svenskt medborgarskap väger lika tungt oavsett om medborgaren är född i Sverige eller någon annanstans i världen" för att undvika misstankar om att den tysta diplomatin skulle ha varit ljudligare om Dawit Isaak burit ett annat namn.

Till sist drar de slutsatsen att statsminister Fredrik Reinfeldt eller utrikesminister Carl Bildt bör resa till Eritrea för att där kräva att Dawit Isaak friges.

Dawit Isaak kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992. Han och hans familj bosatte sig i Göteborg.

Men Isaak återvände till Eritrea för att arbeta för den oberoende tidningen Setit. I september 2001 publicerade tidningen ett upprop med krav på demokratiska reformer.

Dawit Isaak och flera andra journalister greps. Samtidigt förbjöds alla privatägda och oberoende medier i Eritrea.

I november 2005 släpptes Dawit Isaak oväntat ur fängelset. Men snart kom uppgifter om att han bara fått lov att göra ett läkarbesök, och efter några dagar greps Isaak igen.

Om Isaaks 2 000 dagar i fängelse skriver kulturcheferna att "det är en lång tid i en vuxen människas liv. För ett barn är det en oändlighet."

Förra året krävde flera riksdagsledamöter i motion riktad till den förra regeringen att Sverige ökar sitt tryck på Eritrea så att Isaak och andra fängslade EU-medborgare släpps fria. De ville också att EU:s bistånd till Eritrea upphör.

Publicistklubben, Journalistförbundet, Amnesty, Tidningsutgivarna, allmänhetens pressombudsman (PO) och EU har också engagerat sig för Dawit Isaak.

TT

Mer läsning

Annons