Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen förbjuder obehörig lärare

Annons

Regeringen vill ge pengar till vidareutbildning av lärarkåren och införa ett statligt system för auktorisation av lärare. Samtidigt ska kommunerna hindras att fastanställa obehöriga lärare.

Utbildningsministern Lars Leijonborg och skolministern Jan Björklund presenterar förslagen i regeringshögkvarteret Rosenbad på fredagen.

Förslagen innebär att sammanlagt 2,7 miljarder kronor går till fortbildning av 30|000 redan behöriga lärare under åren 2007_2010, skriver de två fp-ministrarna på debattplats i Dagens Nyheter. Samtidigt betalar ytterligare 750|000 miljoner kompletterande utbildning av rektorer, lärare som undervisar i svenska för invandrare och obehöriga lärare.

Därpå satsar staten en miljard kronor om året på lärarnas fortbildning.

Besluten om satsningarna på lärarna fattades av regeringen under torsdagen. Leijonborg och Björklund skriver att "det är den största statliga investeringen" på lärarnas kompetens efter kommunaliseringen av skolan.

Regeringens lärarutredning ska presentera ett förslag om auktorisation nästa år.

Stoppet för de obehöriga lärarna förklarar de med att den gruppen har femfaldigats sedan mitten av 1990-talet, trots att det egentligen inte är tillåtet att fastanställa obehöriga lärare. Björklund krävde redan i november ett sådant stopp. I oktober gick han Lärarnas Riksförbund till mötes genom att lova 2,2 miljarder kronor till lärarnas utbildning.

TT

Mer läsning

Annons