Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen avgjorde byggbråk mellan grannar

Annons

Grannen Gudrun Marnefeldt, 54, ogillade beslutet och överklagade. I går avgjorde regeringen frågan.

- Regeringen avslår överklagandet. Hur beslutet motiveras kan jag inte säga eftersom beslutet ännu inte är expedierat, säger Margaretha Gistorp, kansliråd vid miljödepartementet.

Det var den 20 mars i fjol som byggnadsnämnden gav Eijdor Hagström positivt förhandsbesked. Hagström vill bygga ett fritidshus på 300 kvadratmeter.

Meningen är att huset också ska nyttjas som "visningshus" för kunder som vill titta närmare på den typ av timmerpanel som Hagström tillverkar med hjälp av en egenhändigt konstruerad maskin.

Redan innan byggnadsnämnden tog sitt beslut framförde Gudrun Marnefeldt synpunkter. Hon hade bland annat invändningar mot byggnadens storlek, placering och eventuella störningar med anledning av visningarna av fritidshuset.

Byggnadsnämnden ansåg dock att "ingen betydande olägenhet kan anses uppkomma för omgivningen".

Marnefeldt överklagade till länsstyrelsen och sedan blev ärendet även en fråga för kammarrätten och regeringen.

Det kan tyckas förvånande att landets miljöminister Lena Sommestad blir inblandad i sådana här ärenden.

- Till sommaren ändras den nuvarande ordningen. Från den 1 juli överklagas byggnadsnämndens beslut i denna typ av ärenden först till länsstyrelsen, därefter till länsrätten och kammarrätten.

- Den som inte är nöjd med ett beslut i kammarrätten har möjlighet att begära prövningstillstånd i Regeringsrätten, uppger Fredrik Damgren, expeditions- och rättschef vid miljödepartementet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons