Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen ändrar avvisningsbeslut

Annons

"Med hänsyn bland annat till den kritik som framförts av FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna anser regeringen att de garantier som hade lämnats av den egyptiska regeringen inför beslutet den 18 december 2001 inte borde ha ansetts tillräckliga. Även omständigheterna i samband med händelserna på Bromma flygplats har fått omfattande kritik, vilken den nuvarande regeringen instämmer i", skriver migrationsminister Tobias Billström i ett pressmeddelande.

Frågan om Mohammad Alzery ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige ska nu prövas av Migrationsverket och justitiekanslern kommer att handlägga de anspråk på skadestånd som Mohammed Alzery har mot staten. Regeringen har gett JK stor frihet att nå en överenskommelse med Alzery.

"Mot bakgrund av den förra regeringens felaktiga hantering som jag och många andra kritiserat är jag mycket nöjd med detta beslut", säger migrationsminister Tobias Billström.

Mohammad Alzery är släppt ur fängelset i Egypten, men står under övervakning. Den andre egyptiern, Ahmed Agiza, sitter fortfarande fängslad. Alzery begärde skadestånd i december och han krävde samtidigt att han skulle beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Sverige har vid upprepade tillfällen kritiserats för avvisningen av de båda egyptierna. Den tyngsta kritiken har framförts av FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna som anser att den svenska regeringen bröt mot FN:s konvention om förbudet mot tortyr när den med hjälp av amerikanska agenter skickade männen till Egypten.

Kritik har också kommit från FN:s tortyrkommitté och Europarådet.

TT

Mer läsning

Annons