Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regementsmuseet föreslås få pengar

Annons

65 000 kronor till hyra föreslår stadskansliet att museet på Dalregementet ska få och därmed räddas det kvar i Falun.

Mest pengar, 600 000 kronor, förslås dock Stiftelsen Stora Kopparberget för handikappanpassning av gruvmuseet.

Nu är det dags för utdelning av pengar ur kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter. På kontot finns 2 334 000 kronor. Av dessa föreslår stadskansliet att kommunstyrelsen delar ut 135 000 kronor i dag.

Av dessa pengar får Dalregementets museum 65 000 kronor. Det är inte så mycket pengar med tanke på att försvarsmakten satsar 2 850 000 kronor på att rusta upp museilokalerna i både Falun och Borlänge, anser tillförordnade kanslichefen Peter Lindgren.

Han föreslår också att Per-Ola Björklund ska få 70 000 kronor till 15 föreställningar av sin nyskrivna pjäs "Artistlif". Den handlar om Carl Larssons utveckling till konstnär.

Det finns flera ansökningar om pengar. Men Peter Lindgren föreslår att man säger nej till Gruvrisskolan och dess föräldraråd som vill ha 100 000 kronor för att bygga en mindre hinder- och motorikbana. Syftet är att minska skadegörelsen på skolan men stadskansliet är tveksam till att det är rätt väg att gå.

Nej föreslås också Film i Dalarna få som ville ha bidrag till ökade hyreskostnader. Det får föreningen klara via det hyresstöd på 77 000 kronor som kommunen redan gett, anser stadskansliet.

Nej föreslås också Centrala stadsrum få på sin begäran om 70 000 kronor extra till Falukorvens dag. Det bör man klara på via sitt löpande driftbidrag på 758 000 kronor, tycker stadskansliet.

Kommunstyrelsen har också en pott på 3 330 000 kronor till olika framtidsprojekt. Ur den potten ville Stiftelsen Stora Kopparberget ha 1,5 miljon kronor i bidrag till olika projekt.

Så mycket tycker inte Peter Lindgren att stiftelsen ska få men tillstyrker 600 000 kronor för att handikappanpassa gruvmuseet.

Ny återstår att se om kommunstyrelsen i dag kommer att göra samma prioriteringar som Lindgren.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons