Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regelverk och 70-talsanda ett hot mot företagen

Annons

Dessvärre tycks många politiker tro att lösningen är en centralstyrd industripolitik med omisskännliga drag av 1960- och 1970-talens allt annat än lyckade försök att styra näringslivets utveckling. Det är definitivt inte statens uppgift att sitta med kristallkulan framför sig och försöka hitta framtidsbranscher att förbruka skattepengar på.

Under våren genomförde Svenskt Näringsliv i Dalarna företagsmöten i alla länets 15 kommuner och signalen från företagen var tydlig.

En marknadsekonomi behöver inte "hjälp" av politiker som "leker" företagare. Politikerna ska vara politiker. Företagarna ska vara företagare. Det borde år 2002 vara en självklarhet också i Sverige. Vettiga, enkla och konkurrensneutrala regler är det näringslivet efterlyser. Sedan vill vi sköta affärerna på egen hand.

Det här är vad som skyndsamt bör göras:

Förenkla och rensa bland de tusentals regler som en företagare tvingas rätta sig efter.

Småföretagen har generellt sett en klart lägre sjukfrånvaro än de större arbetsplatserna och tvingas med de nuvarande reglerna betala oproportionerligt mycket. Särskilt markant blir skillnaden i frånvaro om vi jämför småföretagen med den offentliga sektorn.

Att fortfarande ha möjligheten att undanta två anställda från turordningsreglerna vid nedskärningar.

De offentliga monopolen måste ersättas av fri konkurrens. Monopol och karteller inom det privata näringslivet är givetvis lika förkastliga och måste aktivt motverkas.

Skattediskrimineringen av ägarledda företag måste upphöra. Det är stötande att det skatteuttag som drabbar en svensk småföretagare är dubbelt så stort som för konkurrenter i flera andra EU-länder.

Märk väl att dessa förbättringar är en angelägenhet för precis hela samhället. Det handlar alltså inte om några särintressen för enskilda inom näringslivet. Orsakssammanhanget är enkelt. Utan framgångsrika företag är det alla vi i som bor och lever i Dalarna och Sverige som blir förlorarna.

Vackra ord kommer vi inte långt med. Det är handling och praktiskt genomförande som räknas och behövs.

CARL STRÖM

Mer läsning

Annons