Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regelbrott stoppar fullmäktiges möte

Annons

Förslaget om en ny organisation för Falu kommun innehåller en rad drastiska förändringar för både politiker och tjänstemän i Falu kommun. De två största är att Fritid Falun försvinner och blir ett med gatu- och parkförvaltningen, och att socialförvaltningen delas itu med äldreomsorgen på ena halvan och individ- och familjeomsorgen på den andra.

Tanken var att kommunfullmäktige skulle fatta beslut om den nya organisationen på torsdag, men efter att kommunrevisor Lars Munters gjort kommunledningen uppmärksam på att inga berörda politiska nämnder fått förslaget på remiss drogs det snabbt tillbaka.

I stället ska förslaget nu ut på remiss till berörda nämnder så att de kan komma med synpunkter på förslaget. Det strider nämligen mot kommunallagen att inte låta nämnderna få en chans att komma med synpunkter på ett förslag innan kommunfullmäktige fattar slutgiltigt beslut i frågan.

Kommunfullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson får därför inte enligt lag ta upp ärendet till beslut.

- Det är ytterst anmärkningsvärt att kommunstyrelsen inte kan en så grundläggande och självklar regel som att berörda nämnder måste få yttra sig innan frågor förs upp till fullmäktige, säger Lars Munters:

- Det är inte bara felaktig styrning och ledning juridiskt, det är ett kommunaldemokratiskt övergrepp på suveräna nämnder, vars ledamöter tydligen ska följa sina nämnders öden via pressen och protokoll från kommunstyrelsen. Det kan jag som förtroendevald och demokrat aldrig ställa upp på.

Då det fanns få andra ärenden som skulle behandlas på torsdagens fullmäktige beslutade Karl-Erik Pettersson att ställa in hela sammanträdet och tanken är nu att förslaget om en ny nämnd- och förvaltningsorganisation ska upp på decembermötet.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons