Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeländring förhindrar social turism

Annons

Regeringen har nyligen kommit med ett förslag till övergångs- regler för åtta av tio nya EU-länder. Undantagna är Malta och Cypern.

Det är alldeles uppenbart att Persson anser att arbetskraft som tidigare varit under det kommunistiska oket är mindre önskvärd och mer bidragsbenägen än malteser och cyprioter.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg vänder som vanligt kappan efter vinden i sin strävan att fiska röster.

Det är inte de nya EU-medborgarna som kommer att utnyttja vårt välfärdssystem utan det är Sveriges generösa regler som gör social turism möjlig.

Det är reglerna som måste ändras. En EU-medborgare som kommer hit och arbetar ska givetvis ha rätt till vård vid sjukdom och olycksfall och samma rätt till sjuk- och arbetsskadeersättning som svenskar, men inte till bidrag, som kan sändas till hemlandet.

Förslaget, som regeringen lagt, gynnar oseriösa arbetsgivare som i ökad utsträckning kommer att ta hit svart och underbetald arbetskraft, som inte ens betalar skatt.

En lagändring, som innebär skyhöga viten för arbetsgivare, som använder sig av svartjobbare är enligt min mening en utmärkt lösning på problemet. Ett totalförbud mot lönediskriminering bör också införas.

Ingen EU-medborgare ska behöva arbeta med lägre lön än gällande kollektivavtal oavsett om det gäller industriarbete eller städhjälp åt direktörsfruar. En viktig uppgift för LO-facket är att få EU-invandrarna som medlemmar, när de börjar arbeta.

Bengt Persson

Mer läsning

Annons