Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reformation, tack och lov

Annons

Det är väl alldeles lysande att folk lämnar Säters församling (och alla andra församlingar i landet med för den delen).

En sådan utveckling måste ju både kyrkan och de som lämnar den tjäna på.

I stället för en bas av slentrianmedlemmar som år ut och år in mjölkas på medlemsavgifter går utvecklingen till en kyrka med engagerade medlemmar som noga övervägt sitt medlemskap.

Det talas om att Svenska kyrkan har skilts från staten. Detta är naturligtvis en sanning med modifikation. På sin höjd rör det sig om ett särbo- förhållande.

Statsmakten ställer ju fortfarande sitt konfiskatoriska beskattningssystem till förfogande för att plocka in pengar till församlingarnas skattekistor.

En stor del av de medlemmar som taxeras har dessutom en gång i tiden anslutits till denna kyrk under mer eller mindre tvångsmässiga former.

Nej, om Svenska kyrkan ska kunna gå från att vara det kontroll- och maktinstrument som Gustav Vasa en gång i tiden utformade den till att vara, till en kyrka bland många andra kyrkor i vårt land, krävs att många fler överväger sitt medlemskap.

En kyrka som lever genom sina medlemmar i stället för genom tvångsmässigt löneavdrag från slentrianmedlemmar måste vara att föredra.

KYRKTUPPEN

Mer läsning

Annons