Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo välkomna alerta bokmalar

Annons

Birgit Ilbäcks har assisterat vid bokrean i sex år, och konstaterar att det har varit mycket jobb inför premiären.

- Det tar helt klart längst tid att plocka ihop alla förbeställningar som kommit in, säger hon.

I år har det kommit in cirka 450 förbeställningar till bokhandeln, och de fyra extra personerna som är inhyrda speciellt för rean har haft fullt upp.

- Det blir många påsar och böcker att hålla reda på. I början var det lite svårt när jag inte kände igen titlarna, men efter ett tag flöt det på bra, säger hon och ler.

De titlar som det finns begränsad upplaga av, och är lite speciella, är särskilt populära bland påsarna med förbeställningar.

Förutom förbeställningar så har en hel del tid ägnats till att packa upp böcker, och sortera dem till rätt avdelning i den provisoriska lokalen.

Det är många genrer att välja på i bokdjungeln, men som det brukar vara så säljer somliga bättre än andra.

- Jag har fått intrycket av att skönlitteratur och deckare går bäst, men även självbiografier och memoarer har blivit populärt, berättar Birgit.

Fenomenet bokrea har funnits ett antal år, och man undrar ju hur länge folk orkar stiga upp i ottan för att handla böcker. Birgit tror inte att de tröttnar.

- I fjol hade vi över tjugo stycken som stod här klockan sex på morgonen och köade. Och sen är ju många böcker så billiga och det är nog det som lockar folk från år till år, tror hon.

Hon berättar också att många tycker det är lite av en tjusning att gå runt att titta på alla böcker.

Bokrean kommer att pågå fram till slutet av nästa vecka.

THERÉSA HONGISTO

Mer läsning

Annons