Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för Moçambique

Annons

Förra veckan gav sig nio ungdomar från Hedemora församling och lika många från Avesta församling iväg på vad som förmodligen blir deras livs resa.

Vid tolvtiden bar det av mot Arlanda med bil.

Med flyg åkte gänget sedan till Portugal för att byta plan innan resan gick vidare till slutdestinationen Maputo som är Moçambiques huvudstad.

- Vi ska besöka ungdomar från anglikanska kyrkan i Moçambique och kommer att vara borta i 16 dagar, säger ungdomsledaren Erika Jernberg från Hedemora församling.

Ungdomarna har själva samlat in 135 000 kronor till resan. De resterande 180 000 kronor som behövdes för att de skulle komma iväg har Västerås stift, Lunds mission, Svenska kyrkans unga i Västerås och kontraktsrådet bidragit med.

- Vi kom på att vi skulle göra den här resan efter ett tidigare utbyte med sex ungdomar från Moçambique som kom hit år 2004. Vi har sålt kyrkkaffe, krattat löv åt privatpersoner, tvättat bilar och sålt pepparkakor och godis för att få ihop pengarna, säger Erika Jernberg.

Väl i Moçambique kommer gänget att spendera ett dygn i Maputo.

Därefter reser de vidare till Maciene som är en plats i närheten av Indiska oceanen där anglikanska kyrkan just nu håller på att bygga en skola för präster och sjuksköterskor.

-Sedan ska vi möta en ungdomsgrupp från Moçambique i staden Inhambe innan vi reser tillbaka till Maputo för att besöka ambassaden och titta på ett gatubarnsprojekt som Västerås stift jobbar med där, säger Erika Jernberg.

Johnny Mohlin konstaterar att det främst är flygresan som får nerverna att pirra de sista skälvande timmarna innan det är dags att gå ombord ute på Arlanda.

Någon bild av hur det kommer att vara väl på plats i Afrika, det har han inte hunnit göra sig.

-Nej, jag har inga direkta förväntningar. Det får blir en överraskning när vi kommer fram, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons