Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för medeltiden

Annons

Första gången Erik Hedin hörde talas om lajv var någon gång på lågstadiet, det var genom tidningar och en av hans bröder. Men det var först på högstadiet som han på allvar blev intresserad.

Efter att han stiftat bekantskap med flera andra på skolan som också var intresserade av lajv pratade de till slut ihop sig. Med hjälp av ett lajvkalendarium på internet, som berättar var, när och hur lajv ska äga rum, bestämde de sig för att åka på ett nybörjarlajv i Västerås.

Så här efteråt ångrar Erik att hans första lajv blev just ett så kallat nybörjarlajv.

- Jag tror att jag skulle ha fått ut mer av att ha åkt på ett lajv som ställt högre krav på rollgestaltning och utrustning då tror jag att man hade kunnat få mer inspiration och vägledning berättar Erik.

Det som lockar Erik mest med lajv, är att få gestalta en roll i en medeltida miljö. Han menar att det är som att krypa innanför skalet på en annan person. Först skapar man en bakgrund och särskilda karaktärsdrag till sin roll, som man sedan försöker spela utifrån, det vill säga sätta sig in i hur den personen skulle tänka och agera i olika situationer.

Erik har mestadels varit på så kallat fantasylajv, vilka utspelar sig i en fiktiv medeltidsmiljö.

På de lajven är det ganska mycket hur bra och tidsenlig själva utrustningen är. Erik tillverkar så mycket som möjligt själv av vapen och kläder, men det tar både tid och kostar pengar, särskilt om man vill ha kvalitet.

För några år sedan var han på Gotland och lärde sig medeltida skosömnad. Erik tycker att bilden av lajv som florerat i media, och då speciellt i vissa kvällstidningar, är skev.

-När Expressen för en tid sedan frågade om de kunde få använda en av mina bilder bad jag om att få läsa artikeln som bilden skulle användas till, berättar Erik.

Erik rekommenderar att om man är intresserad av lajv är det nog bäst att åka på ett lajv som inte i första hand riktar sig till nybörjare. Helst också tillsammans med någon med erfarenhet. Ett sätt att finna någon, eller några att åka med är att kolla runt vad det finns för olika rollspelsföreningar där man bor.

DANIEL TANSE

Mer läsning

Annons