Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo att starta snökanonerna

Annons

Det nya året börjar med plusgrader enligt SMHI:s väderprognoser.

I Garpenberg skulle det behöva vara minst åtta grader kallt i fem dygn.

-Då kan vi köra snö-kanonerna och få den snökvalitet som vi vill ha, berättar Åse Sillanpää, ordförande i IF Garparna slalomklubb.

Hon håller just nu på att göra tjänstgöringslistor och har räknat ut att det blir 105 arbetspass i Ryllshyttebacken. Förutsatt att det går att öppna anläggningen den 20 januari, som slalomklubben hoppas.

Säsongen sträcker sig till slutet av mars.

-Alla arbetar ideellt och vi är evigt tacksamma mot dem som ställer upp, det får gärna bli ännu fler, säger Åse Sillanpää.

En av eldsjälarna, Per Sköld, har bestämt att tacka för sig, efter 26 år i styrelsen.

- Han var med och startade det här, det är helt enormt, tycker Åse Sillanpää.

När backen är snötäckt och pistad, krävs tre personer för att hålla anläggningen öppen. En i liften, en i kafeterian och en som sköter skiduthyrningen.

- Men det är mycket annat också, byglar ska monteras i liften, madrasser ska sättas upp som skydd och vi måste göra avspärrningar, berättar Åse Sillanpää.

Öppettiderna är som vanligt onsdagskvällar mellan 18 och 21 och på helger mellan 11 och 15. På sportlovet är Ryllshyttebacken igång varje dag.

- Hoppas att det blir kallare framåt trettondagen, förr brukade vi alltid göra snö under nyårshelgen men det här ser inte lovande ut, säger Åse Sillanpää.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons