Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo att satsa 600 miljoner på naturgas

Annons

De tunga industrierna i Borlänge, Borlänge energi och Svensk Naturgas planerar för ett införande av naturgas i regionen.

Att bygga ett gaskombikraftverk beräknas kosta 600-700 miljoner kronor. Tidigast 2008 kan naturgasen tas i bruk.

Den studie om naturgas som genomförts presenterades under gårdagen. Man har räknat på effekterna av ett utökat samarbete för att försörja Borlänge och de tunga industrierna med naturgas och/eller mer biobränsle.

Studien berör också hur naturgas kan ersätta olja och gasol hos SSAB samt hur naturgasen kan användas för att tillverka kraftvärme hos Kvarnsveden. Även fjärrvärmebiten. Möjligheterna bedöms som stora. För industrins del handlar det om att trygga energiförsörjningen och det till en rimlig kostnad.

Ett nytt naturgaskraftverk skulle producera el och värme vid Kvarnsveden där naturgas tas från en planerad ledning. Elproduktionen kan öka avsevärt samtidigt som beroende av börspriset på el minskar.

- Borlänge är unikt. Det finns ett samarbete mellan industrin och samhället. Många orter skulle kunna ta lärdom, säger Tom Främling, vd Svensk naturgas.

Vid presskonferensen i går talade Kvarnsvedens chef Lars-Ove Staff, SSAB Tunnplåts miljöchef Göran Andersson och Borlänge energis vd Anders Lindberg sig varma för en naturgaslösning, och pekade på positiva miljöeffekter.

- Naturgasen kommer förr eller senare. Det är bättre att den kommer förr, säger Lars-Ove Staff.

Om det blir från Norge eller Ryssland återstår att se, liksom om ett sådant här stort projekt kan finansieras. En naturgasledning beräknas kosta sex miljarder och många orter längs ledningen blir involverade. Borlänge är en viktig mottagare i sammanhanget. Det krävs både politiska beslut och stort intresse. Bland annat måste en koncessionsansökan för den tänkta ledningen behandlas.

- Vi fortsätter nu att förhandla med leverantörer och ha kontakter för att se var den billigaste gasen kommer ifrån och se hur vi ska få ihop en tillräckligt stor grupp för projektet, säger Tom Främling.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons