Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rederiet ber om ursäkt

Annons

Klockan 22.33 på lördagen den 18 maj gick larmet på Princess of Scandinavia. En brand hade uppstått i maskinrummet. Passagerarfärjan var på väg från England till Göteborg och befann sig vid tillfället mitt på Nordsjön. Med ombord fanns klass 9d från Forssaklackskolan.

Fartygets internkommunikation slogs ut och när utrymning skulle ske, fick personalen knacka dörr. En hytt glömdes bort och i den befann sig tre flickor från skolklassen.

Klockan 23.05 bedömde fartygsledningen att faran var över. Branden var under kontroll och livbåtarna kunde hissas upp igen. Passagerarna fick återvända in i båten, men gavs order om att inte gå in i sina hytter.

- Vi vet nu att branden orsakades av ett oljehydralikrör som skavts sönder. Röret, som reglerar dörrarna i vattentäta skott på däck två, hade monterats på ett felaktigt sätt.

Det säger Jens Knudsen, kapten på Princess of Scandinavia. I går kom han tillsammans med Lars-Göran Toftefors (Vd för Dfds Seaways i Sverige) och Sven Pihl Olsen (passagerardirektör i Köpenhamn) till Forssaklackskolan.

De ville be eleverna om ursäkt.

- Vi kom hit för att lyssna på dem och samtidigt förklara för dem vad som egentligen hände, säger Jens Knudsen.

Företrädarna för rederiet spenderade över en och en halv timme med klass 9d. Frågorna var många. Hur kunde det inträffa? Varför hände det och hur kunde tre klasskamrater glömmas bort i hytten?

- Det var ett stort misstag av oss. Vi följde rutinerna, men att det inte fungerade fullt ut beror på den mänskliga faktorn.

Efter mötet med klassen träffade rederirepresentanterna föräldrarna till de flickor som aldrig varnades för branden. Under en dryg timme pågick mötet, som gav föräldrarna tillfälle att uttrycka sina känslor runt det inträffade.

Säkerheten på Princess of Scandinavia kommer nu att skärpas. Inga passagerare ska i framtiden kunna glömmas kvar i sina hytter. Samtidigt ska hydralikröret som orsakade branden monteras på rätt sätt och vara försett med dubbla höljen.

Och skolklassen?

- Vi mår bra. Ingen av oss förstod hur stort det här var innan vi kom hem och mötte anhöriga och media, säger Jan Lidén, rektor på Forssaklackskolan.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons