Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redan kris i kassan?

Annons

En av de politiska företrädarna tolkade informationen som att fastighetsbolaget har en starkt ansträngd ekonomi. Vissa fordringsägare har ännu inte fått betalt för sina tjänster.

Det som skulle kunna ge ett ljus i tunneln är att Mora kommun går i borgen för ytterligare upplåning av maximalt 14 miljoner kronor samt att 500 000 kronor för Mötesplats Mora utbetalas tidigare än september 2005, som avsetts. Med de resurserna skulle fastighetsbolaget kunna skapa en bättre lånebild.

En annan politiker såg inte tisdagskvällens information som lika mörk. Däremot har han reagerat över att fastighetsbolagets ordförande Gunnar Englund i ett uttalande sagt; "Man skulle inte få mycket till ishall för 18 miljoner kronor".

Som bekant lånade fastighetsbolaget upp 18 miljoner kronor av kommunen med motiv att bygga om ishallen till elitseriestandard. Slutnotan hamnade på 35 miljoner kronor.

Tidningen har talat med Gunnar Englund, som bekräftar att vissa entreprenörer ännu ej fått full betalning för utförda tjänster och arbeten.

- Vi har kommit överens om en avbetalningsplan och det föreligger inga indrivningshot, är hans kommentar.

Han säger att det med en annan lånebild skulle vara möjligt att sänka räntan med tre procent.

- Man skulle alltså kunna använda ytterligare resurser till att få lånen omplacerade i ett låneinstitut som ger förmånligare ränta, men det skulle inte betyda att låneskulden ökar ytterligare. Vi skulle i stället lyfta av skulder, säger Englund.

Någon formell begäran om borgen eller tidigare utbetalning av pengar har inte gjorts till kommunen, men blir det aktuellt rör det sig i extremfallet om borgen för 14 miljoner kronor.

Beträffande reaktionen över Gunnar Englunds uttalande om att 18 miljoner inte skulle ha gett mycket till ishall, säger han.

- 18 miljoner hade räckt till själva isovalen. Men därtill har försäljningsytorna i arenan ökat från 500 till 3 175 kvadratmeter, som exempel.

Englund är mera road av att tala om vad gjorda investeringar gett.

- 26 timmar tv-sändningar i vinter motsvarar sex vasaloppssändningar. FM Mattsson arena har av mediakåren klassats som den bästa elitseriearenan med 4,55 poäng av fem möjliga.

- Mora IK är en vinstmaskin. Jag vill inte föregripa bokslutet, som inte är satt ännu, men det handlar om flera miljoner kronor i överskott.

- Fastighetsbolaget är inte på obestånd, men det kan bli ett gynnsammare läge med omdisponeringar av upplånade pengar, sammanfattar fastighetsbolagets styrelseordförande Gunnar Englund.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons