Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Redan för 15 år sedan försökte jag få kommunen att ta ansvar"

Annons

-Redan för 15 år sedan försökte jag få kommunen att ta ansvar för förstörda stigar och vägar i skogen.

Det säger före detta s-politikern Nils Hjalmarsson med anledning av artikeln om den förstörda pilgrimsleden.

Fredagen före jul kunde tidningen berätta om kyrkans framfart i skogen ovanför Granbergets fäbodar. Avverkningsmaskinerna hade satt djupa spår och den egna pilgrimsleden - Romboleden var bitvis helt borta.

-Det här är tyvärr inget nytt, säger Nils Hjalmarsson i Insjön. Aktiv socialdemo-kratisk politiker i Leksand fram till 1998.

-Jag försökte på min tid att få kommunen att ta ett större ansvar för att stigar och vägar verkligen blir återställda efter avverkning, men röstades ner, fortsätter han.

Enligt lagen är det markägaren som ansvarar för återställandet efter en avverkning.

-Men det fungerar dåligt i praktiken eftersom det rent faktiskt inte är markägaren själv som kört sönder vägar och stigar utan den inhyrde avverkaren.

Nils Hjalmarssons förslag för drygt 15 år sedan var att kommunens naturvårdsansvarige skulle hålla ett öga på avverkningarna och de eventuella skador som blev, samt kunna påverka att de åtgärdades.

-Jag röstades ner, men helt klart är att problemet är kvar och fortfarande olöst, konstaterar Hjalmarsson.

-Det värsta är att skadorna ofta hindrar de små skogsägarna. De kan inte ta sig fram till sina skiften med fyrhjulingar och mindre traktorer eftersom hjulspåren efter avverkningsmaskinerna ofta kan vara närmare 50 centimter djupa.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons