Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redan Al Capone började med en lönnkrog

Annons

Ibland, i mediernas bästa stunder, blir komplicerade samhällsfrågor klockrent belysta. Det är när sakens kärna tas fram i ett så enkelt exempel, att i stort sett allt besvaras, alla frågetecken rätas ut, alla konsekvenser blir lätta att förstå.

Vår serie i förra veckan om alkoholimporten till Dalarna innehöll flera exempel av den arten.

Till exempel detta:

Bussen startar utanför Spendrups bryggeri i Grängesberg. Den rullar timme efter timme, med destination Tyskland.

Till sist är den framme.

Där fylls den med flak efter flak av öl - bryggt av Spendrups bryggeri i Grängesberg. Nyss levererat av en långtradare som körde från Grängesberg några timmar före bussen...

Sedan rullar bussen hem igen, slutstation Grängesberg. Alla ombord har sparat en rejäl slant på att göra denna utflykt. Glada tömmer de bussen med inköpen, gjorda för egna och grannarnas räkning.

Samtidigt, några hundra meter bort, lastas långtradaren på nytt, för ännu en volta till Tyskland. Med samma buss hack i häl...

Läsarna har inte varit sena att dra slutsatser å politikens vägnar av tidningens exempel.

Kolla under "tyck till" på tidningens hemsida. Där finns alla inlägg och sammantaget ger de en högst realistisk bild av varför sänkta skatter blivit den enda vägens politik på alkoholområdet.

"Om priset var samma skulle folk sluta hamstra."

"Man köper stora mängder för att det är billigt och tillfälle ges."

"Om lönsamheten på spritresorna försvann så återgår de flesta till att gå på Systemet och nöjer sig med att köpa litet grann."

Flera läsare vidgar perspektiven:

Eftersom spritresor för egen och andras räkning är så lönsamma, så bygger en del upp hela sin livsföring på att ha sådana extrainkomster. Ju längre det fortgår, dess mer beroende av dessa pengar blir individerna. Vad sker sedan, när skattemuren till sist faller?

"Då blir spritresorna lätt inkörsporten till andra brott, vadslagning, utpressning, beskyddarverksamhet."

Visst, redan Al Capone började med en lönnkrog.

Är artikelserien om spritfloden samhällsnyttig, i den högtidliga mening som ligger bakom att pressen har grundlagsskydd i sitt granskande arbete?

Ja, det anser jag bestämt. I all sin enkelhet avslöjar berättelserna att en alkoholpolitik med höga skatter etcetera, som var tänkt att skydda folkhälsan, nu har åkt varvet runt och snarare skadar folkhälsan.

De klockrena exemplen river slöjor och påskyndar allas insikt - däri ligger samhällsnyttan.

Mer läsning

Annons