Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebelledare bildar regering

Annons

Den före detta rebelledaren Guillaume Soro installerades på onsdagen formellt som premiärminister i Elfenbenskusten. Han efterträdde Charles Konan Banny, som under 15 månader lett en provisorisk samlingsregering.

Elfenbenskusten har varit ett delat land sedan ett kort inbördeskrig 2002. Rebellerna, kallade Nya krafterna, har kontrollerat den norra halvan, medan president Laurent Gbagbo haft makten i söder. Stilleståndslinjen rakt genom landet patrulleras av en FN-styrka i samarbete med en fransk styrka.

Fredsprocessen har gått trögt och haft många bakslag, trots intensiv medling av FN och afrikanska organisationer. Medlarna har anklagat alla parter i konflikten för att inte ha visat någon uppriktig vilja till fred.

Den avgående premiärministern Banny är en före detta chef för Västafrikanska centralbanken som utsågs av FN som neutral ledare för en övergångsregering i december 2005. President Gbagbo har haft svårt att acceptera den lösningen.

Den senaste fasen i fredsprocessen, som nu överraskande gett hopp om ett definitivt slut på inbördeskonflikten, anses ha lyckats därför att huvudkontrahenterna Gbagbo och Soro själva varit initiativtagare. Förhandlingarna skedde genom medling av presidenten i grannlandet Burkina Faso.

TT

Mer läsning

Annons