Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebecka provade western och blev såld

Annons

Lika självklart som det var för Rebecka att lära sig att gå blev det att rida. Faktum var att hon befann sig på hästryggen innan hon var född.

Det finns nämligen såväl en hästintresserad mor som far med i bilden. Att mamma Monika väntade Rebecka var inget hinder för att fortsätta rida.

Och Rebecka har fortsatt att följa hovspåren. Som många andra hästtokiga småtjejer satt hon i sadeln på ridlekis uppe i Bjursås ridhus. Åtminstone några lektioner.

- Men det blev så tråkigt att bara gå runt, berättar hon

Som sjuåring lärde Rebecka känna den mångsidige och erfarne hästmänniskan Barbro Wilkenson från Rättvik. Hon fick prova på att rida western, och blev som det heter - såld.

Det är egentligen här historien om Rebecka Nykvist och Muffin börjar. En historia om en liten tjej och en unghäst som växer upp och tränar tillsammans för att gradvis formas ihop.

När Rebecka får frågan om vad hon väljer, kompisarna eller att rida ut på Muffin en solig vacker dag, tänker hon efter en stund.

Men svaret avslöjar ingen tvekan:

- Att rida ut med Muffin.

När den unge Muffin blev en del av familjen Nykvist var tanken att han skulle delta i fälttävlan.

Ett sjukdomsfall i familjen gjorde dock att hans framtid för en period blev oklar. Men ödet ville att Rebecka skulle träda in.

Unghäst och oskolad som han var krävde att Monika fanns med och hjälpte till.

Men gradvis har Rebecka tagit över rollen som Muffins ledare. Och det råder ingen tvekan om att det var helt okej för hans del.

Den tid som Rebecka och Muffin haft tillsammans är relativt sett mycket kort. Men på några få år har de nått så långt att omgivningen knappast kan låta bli att imponeras.

Att vara aktiv ryttare inom western betyder i hennes fall att hon är med och tävlar. Någon åldersindelning finns inte, barn ställs mot vuxna.

Rebecka tävlar i D-klassen, för nybörjare - eller som det egentligen heter, beginners.

Den gren som hon rider heter trail - hinderbana utan hopp. Trail ställer höga krav på lydnad, kontroll och samspel mellan ryttare och häst. Allt utan skarpa bett och strama tyglar.

Att rygga (backa) sin häst genom en L-böj är ett moment. Ett annat är att från hästryggen öppna, passera och stänga en grind. Det kan se enkelt ut men bottnar i massor med tålmodig träning. Hästens förtroende för ryttaren betyder mycket.

Som åttaåring vann Rebecka sin första trailtävling som arrangerades av DWR - Dala western riders.

Och på den vägen är det. Hon ligger i topp på alla tävlingar.

Den största framgången hittills kom när hon vann fjolårets serietävling i trail-beginners inom klubben.

Utöver det har Muffin en alldeles egen merit på hyllan.

På Bjursås skola anordnades en tävling om det goaste och snällaste husdjuret.

Alla fick ta med sina älsklingar. Rebecka tog med sig Muffin.

- Vi frågade först om det gick bra, berättar Monika.

Oron var obefogad. Muffin blev medelpunkten och fick finna sig i att stå mitt i en skock med skolbarn.

- Men det gillar han, Muffin älskar barn, påpekar Monika.

När hela skolan röstat på kandidaterna stod det klart att Muffin utsetts till den näst charmigaste i konkurrens med katter, hundar, marsvin och kaniner.

Frågan är dock om Rebecka och Muffin är medvetna om det djupa intryck de gör på sin publik. Inget verkar störa dem.

Hon är fokuserad på sin uppgift som ledare. Han väntar på hennes mjuka och knappt märkbara kommandon.

Visserligen stelnar Muffin till för ett kort ögonblick när han upptäcker fotografen som står i en otäck rovdjursliknande ställning i vägkanten och siktar mot dem med ett långt svart rör.

Rebeckas lugn i sadeln fungerar dock som ett balsam för hans flyktinstinkter. Hon manar fram honom och fotografen utgör inte längre något hot.

I Bjursås ridhus visar Rebecka och Muffin en del av vad de kan. I den andra änden av den stora lokalen tränar några andra ryttare med sina hästar.

Muffin har ena örat vänt mot sin artfränder. Det andra riktar han snett bakåt. Han väntar på Rebeckas signal.

Ett ovant öga ser inte vad som får honom att kryssa mellan konerna, eller att elegant gå i sidled - eller att smidigt assistera tioåringen på ryggen när grinden ska öppnas och stängas.

Rebecka håller tyglarna i en hand en bit över Muffins manke. Handen är stilla. Det förefaller som att hon styr honom med tanken.

Och egentligen är skillnaden hårfin. När Rebecka tänker vänster vrider hon huvudet åt vänster och kroppen följer med.

Det lätta trycket som uppstår från hennes högra skänkel räcker. Muffin är tränad att gå undan för tryck.

Likaså är han tränad för att inte bli rädd för saker som möter i vardagen. Fladdrande presenningar berör honom lika lite som när han hel och hållen "plastas" in i en presenning.

Att vara en westernhäst betyder att vara modig, minst lika modig som ryttaren.

Vad gäller ryttaren i det här fallet torde framtiden vara utstakad. Men Rebeckas svar erbjuder en stor spännvidd, eller också en alldeles utmärkt kombination.

- Jag ska bli westerntränare, eller maskinist - som pappa.

Mer läsning

Annons