Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Real Madrids hederspresident är från Falun

Annons

Rolf Lithén föddes två månader för tidigt under dramatiska former. Han blev klämd vid födseln och fick syrebrist i hjärnan vilket ledde till den cp-skada han fått leva med.

- Skadan är motorisk och jag har opererats 48 gånger, eventuellt blir det en 49:de.

Rolf Lithén började resa till Spanien för rekreation på 60-talet. 1971 var han nere i Costa del Sol där han träffade en grupp handikappade från Köpenhamn. Tillsammans med en dansk sjukgymnast spelade han ett parti tennis en dag och blev då iakttagen av en journalist från Madrid som senare intervjuade honom.

- Turistguvernören i Malaga läste artikeln och bjöd mig på restaurang. Då var flera från Real Madrid där. De sa att de läst om mig i tidningen och tyckte att jag gjorde en bra prestation trots mitt handikapp, så de frågade om jag ville bli hedersmedlem.

Året därpå blev han uppgraderad till hederspresident, men det var inget Rolf Lithén tog på allvar.

- Jag tänkte inte mer på det förrän jag blev kontaktad av en representant från en spansk resebyrå som erbjöd mig tre veckor i Spanien per år gratis.

Det var först på en fotbollsmatch mellan Malaga och Cadiz som Rolf Lithén förstod att det verkligen var allvar.

- Jag fick gå ned på plan och hälsa på alla spelarna.

Vad har hederspresidentskapet betytt för dig?

- Det betydde mycket mentalt. Det är en uppmuntran, en stimulans för mig som givit mig nya kontakter i världen. Fysiskt var det viktigt att få vara i värmen.

1977 var sista året Rolf Lithén var nere i Spanien i egenskap av hederspresident. För sex år sedan var han nere med en gruppresa och då blev han fortfarande igenkänd. Nästa år fyller han 60 och rörligheten har blivit sämre.

- Men min önskedröm är att få komma ner till Spanien igen.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons