Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reaktion mot våldet

Annons

Polismordet i Hedemora och sommarens våldtäkter i Borlänge är bara några av de meningslösa våldsbrott som inspirerat tjejerna att sätta ihop dansföreställnigen Varför bryr sig ingen - tiderna förändras och vi med dem.

- Det händer så mycket saker som man läser om i tidningarna att man glömmer bort dem efter bara någon dag. Med vår föreställning vill vi få folk att tänka efter och komma ihåg, säger Emma Ivsjö.

Hon och de fyra andra tjejerna i gruppen går sista året på estetprogrammets dansinriktning. Bara för en vecka sedan blev en av tjejerna i dansgruppen nedslagen på krogen. Tankeväckande och märkligt, att det skulle ske just under arbetet med dansshowen, menar gruppen.

Föreställningen har de själva skrivit. Brott, hämnd och efterföljande konsekvenser är bärande teman. Mer vill tjejerna inte avslöja om innehållet men vi får veta att handlingen målas upp med hjälp av fotografier och filmsekvenser som bland annat tagits på polisstationen och i samarbete med poliser.

- Vi har filmat, fotat och klippt allt själva, konstaterar Helene Jakobsson.

Dans och musik får uttrycka känslor och stämningar i berättelsen och koreografin är förstås också gruppens egen.

- Vi har visserligen fått mycket hjälp av våra danslärare Carina Wartin och Anders Frisk men det är vi som har satt ihop allting, säger Helene Jakobsson.

I slutet av november och i början av december visas fem föreställningar av Varför bryr sig ingen - tiderna förändras och vi med dem. Kommunens alla högstadie- elever, elevhälsan och gymnasieskolan har bjudits in och även allmänheten kommer att kunna se showen.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons