Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ready, attention, go

Annons

Pontus Ståhlkloo, snowboard-åkare i 16 år och världscupvinnare i boardercross år 2000, kan konsten att peppa både sig själv och andra och föreläste på detta tema vid Andreasgårdens frukostarena på fredagsmorgonen.

Själv tycker han att mamma Britt-Marie gav honom den snyggaste peppningen någonsin när han som sexåring deltog i Tibergsloppet i Venjan.

- Jag stod i starten och grinade som en galning. Jag ville inte starta. Mamma frågade varför. "Jag vill se alla de andra gå i mål", svarade jag.

"Men om du åker så du kommer först kan du se de andra gå i mål", svarade den kloka mamman.

Pontus åkte, kom först i mål, vann sin klass och kunde se de andra gå i mål.

- Vilken peppning! Det gäller att hitta det positiva, sade Pontus Ståhlkloo, som numera är 30 år, är sambo med Anna Israelsson och pappa till Liv, 10,5 månader.

Den positiva tankens makt och att fokusera på mål gör skillnaden mellan vinnare och förlorare, i idrottsvärlden, som i alla andra världar.

- Bort med negativa tankar och bilder och in med de positiva. Se dig själv prestera.

Pontus Ståhlkloo gav oss alla närvarande inspiration att bortse från små förtreligheter i vardagen och därmed undvika att en hel dag känns förstörd på grund av en utskällning på jobbet, dåligt väder eller vad det nu kan vara.

Det kan låta avlägset från Ståhlkloos erfarenheter av brädåkning i världsklass, men är det inte. För egen del upptäckte han att det började gå riktigt bra att tävla först när han började plugga till systemvetare vid högskolan i Östersund.

Varför gick det bättre då?

- För då hade jag något annat att tänka på. Det är väldigt intressant.

Boardercross är som motocross på snö, beskrev Pontus och visade hela utrustningen med hjälm och multisportskydd. Han visade också rörliga bilder från en världscuptävling med sig själv som deltagare samt från OS i Salt Lake City 2002, där han deltog som televisionens expertkommentator. Efter efter en ryggskada slutade han sin aktiva idrottskarriär, men åkte i helgen till Japan för att bygga en boardercrossbana till en världscuptävling.

Ready! Attention! Go! Så låter det i startfållan.

Starten är otroligt viktig. I 90 procent av loppen vinner den som kommer först iväg.

- Jag har tränat sjukt många starter för att bli snabbast på att starta. Jag stod där på gymmet, höll i "grinden" vid starten, såg mig själv ligga före alla andra och såg mig själv vinna, berättade Pontus.

Något som kan överföras till hobbygolfaren, till exempel.

- Det gäller att se en bild av sig själv i klubbhuset med champagne efter en hole-in-one. Istället för att tänka: "Idag ska jag inte slå i bunkern eller i vattenhålet". "Idag ska jag inte. . ." Se dig själv som vinnare istället.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons