Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tejpspektakel” i slutpläderingen

Annons

– Det här är inte första gången som jag ser advokat Borgblad ta till ett sådant här tejptrick. Det är också typiskt att det kommer först nu i hans slutanförande och inte under förhandlingarna eftersom det inte tål någon som helst granskning, sade Sohlberg syrligt.
– Jag hoppas att hovrätten inser att det här saknar all form av bevisvärde.
– Om vi i Sverige, liksom i USA, hade dödsstraff, hade vi då varit så säkra på vår sak att vi avrättat Jan-Erik, inledde advokat Per Borgblad sin timslånga slutplädering.
I punkt för punkt ifrågasatte han därefter den åberopade bevisningen. Han ifrågasatte även de berättelser som Marie Samuelsson lämnat till sina väninnor.
Han menade också att Brandts förklaring om ”den tredje jackan” är rimlig och att Marie hittades nedgrävd vid hemmet talade mer för Brandts oskuld än för att han är skyldig.
– Inte vill väl en mördare ha ett så graverande bevis nedgrävt på sin fastighet?
– Jan-Erik Brandt yrkar på att försättas på fri fot, sade Borgblad innan han övergick till påföljdsfrågan där han påpekade att den nomala påföljden för mord i dag är tidsbestämt fängelsestraff.
Han menar att mordet inte kan anses ha föregåtts av noggrant planerande eller som ett särskilt grymt fall av dödande med utdraget händelseförlopp. Som stöd för detta hänvisades till rättsläkarens utlåtande om att medvetslöshet troligen inträffat cirka 45 sekunder efter det att snaran runt halsen dragits åt.
Åklagaren Olle Sohlberg var betydligt mer kortfattad i sin slutplädering.
– Det är omöjligt att någon annan person mördat Marie, sade Sohlberg och påpekade det osannolika i att någon främmande person gått in i pannrummet, tagit den telefon som hon sedan strypts med, tagit säckar och en matta till paketeringen och efter att ha dödat Marie grävt ned kroppen utanför garageporten.
– Det här ska alltså ha skett under en tid då Jan-Erik Brandt hävdat att han varit hemma på nätterna, sade Sohlberg.
Han menar att det klart visat sig att Brandt ofta tar till våld, att han har en bristande impulskontroll, är svartsjuk och i stort kontrollbehov.
Sohlberg menar även att lögnerna kring den gömda klubbjackan är mycket graverande och blir än mer graverande av den berättelse som han anser att Jan-Erik tillsammans med sin bror konstruerat i efterhand.
– Han har berövat sina barn deras mor. De 45 sekunder som det tagit innan Marie blev medvetslös kändes säkert som en evighetslång dödskamp och som föregåtts av att han lindat sladdar flera varv runt hennes hals. Han hade möjlighet att besinna sig men gör det inte. Allt detta kan sammantaget inte föranleda någon annan påföljd än livstids fängelse, avslutade Olle Solhberg sin plädering.
Rättens orförande frågade därefter Jan-Erik Brandt om han hade något att tillägga.
– Nej, jag har inget mer att säga.
Hovrättens dom meddelas den 9 september.

GÖRAN DANIELSON
0281-718 30
goran.danielson@daltid.se

Mer läsning

Annons