Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sotar”-Torsten ger miljöpolitikerna bakläxa

Annons

Han hävdar att förslaget om det nya regelverk som gäller sotningen och den enskildes möjligheter att sota själv är bristfälligt utrett.
Torsten Hammarbäck har precis som miljö- och byggförvaltningens arbetsgrupp använt sig av Räddningsverkets allmänna råd.
Enligt hans uppfattning har dock inte arbetsgruppen läst på ordentligt.
– De allmänna råden är ju inte tvingande, utan är bara en rekommendation.
Därför påpekar Torsten Hammarbäck att det finns möjligheter att utarbeta frister som bättre passar olika anläggningar, som exempelvis en pelletsbrännare.

Vidare har miljö- och byggnämnden, och i veckan även kommunstyrelsen, enats om att egensotningen ska utföras i sin helhet av fastighetsägaren, eller av en person som besitter kunskaper motsvarande en skorstensfejarexamen.
I det fallet föreslår Torsten Hammarbäck att beslutsfattarna bör undersöka möjligheten att ”differentiera sotningen”. Det vill säga, att husägaren skulle kunna sköta anläggningen i huset, medan sotaren tar hand om jobbet på hustaket.

Torsten Hammarbäck påpekar att han i samtal med miljö- och byggförvaltningens chef, Sven Andersson, fått klart för sig att kunskapen hos kommunens beslutsfattare i ämnet sotning är dålig.
När frågor rörande sotningen handläggs har man därför vänt sig till skorstensfejarmästaren och bett om hjälp. Det, betonar Torsten Hammarbäck, resulterar i en jävssituation.
Han inser att detta är en svår problematik.
– Men beslutsfattarna kan ju alltid gå på kurs..., säger han till NLT.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons