Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Magic-eye” ska bli Ludvikas stolthet

Annons

Byggandet av det nya familjebadet tar sin början redan i slutet av september och den 30 augusti 2006 beräknas invigningen ske.
Schaktningsarbetena kommer enligt tekniska nämnden inte att ta lång tid och därför kan stomme och tak på den planerade byggnaden vara klart inför vintern. Därefter fortsätter färdigställandet av det som i dagsläget inte är riktigt klarlagt. Totalentreprenaden innehåller nämligen en del, ett så kallat partnering, där det finns möjlighet att förändra modellen under själva projekteringen.
– I botten finns alltså ett grundkoncept som är noga reglerat men i upphandlingen finns det utrymme för att göra avvikelser på utformningen, säger fastighetschefen Stefan Andersson.
Skissförslaget som är signerat Dalark arkitekter i Falun innehåller tre vattenrutschbanor, en 75-meters, en 35-meters och en på 17 meter.
Magic eye är benämningen på den längsta som går utanpå byggnaden. I den ska gummiringar användas under åkturen och landar gör man i en separat stoppränna.
Utvändigt ska Magic eye harmoniera med den närliggande lekparken och dess höga rutschkana.
– Magic eye ska alla kunna åka, även äldre. Inriktningen på badet är att det ska vara familjevänligt, säger Stefan Andersson.
Han påpekar att familjebadet skiljer sig från det äventyrsbad som finns i Borlänge och att det är Katrineholm och Ljungby som varit modeller för Ludvikas nya badanläggning.
Familjebadet får separat ventilation, eftersom luftfuktigheten kommer att vara hög. I dagsläget är interiören tänkt att bestå av bord, stolar och växtlighet samt ljudanläggning med djungelljud. Men det beror på pengapåsen.
Om det blir en saftbar, som det är tänkt, eller bara en drickautomat får tiden utvisa. Skissen innehåller både geiser, kaskad, strand och ”sittplats on the rock”.
Landningsbassängen för de två kortare vattenrutschbanorna är tänkt att bli fem gånger fyra meter, med ett vattendjup på 1,80 meter.
Den västra fasaden består till stor del av glaspartier och ska materialmässigt likna den befintliga byggnaden. Ett cirka tio meter högt torn innehåller trapporna upp till rutschbanorna.
Besökare kommer att nå familjebadet genom sporthallens befintliga omklädningsrum. Det kan även bli aktuellt att öppna upp en passage genom det som i dag är vaktmästarnas lokal för snickerier som då flyttas.
Satsningen på sporthallen innebär också en uppfräschning av befintlig simbassäng. Där blir det nytt kakel och klinker i stora bassängen, startpallarna ska bytas ut och linkorgar ska göra linorna lättare att hantera.
– Belysningen i bassängen som ofta är trasig ska också bättras på, säger Andersson.
– Förhoppningsvis ska det inte störa den ordinarie verksamheten så mycket, säger han.
Detta sker med början i maj nästa år. Inga förändringar sker i utrymmet där lilla bassängen och plaskbassängen för de yngsta finns. Andersson tillägger att det ska kunna gå att välja om man bara vill besöka den gamla delen.
Familjebadet kommer att kameraövervakas från receptionen. I sporthallen kommer även fortsättningvis badvakt att finnas tillgänglig.
Om bygget går enligt planerna kommer det första barnet att kunna svinga sig ner i vattenrutschbanan den 30 augusti 2006.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons