Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”För mycket velighet inom folkpartiet”

Annons

– Jag är personligt vald till uppdraget och inte på partipolitiska meriter. Möjligen har jag blivit vald till detta i samband med fördelningen av politiska poster på grundval av valresultatet, säger han.
Håkan Frank uppger att han informerat forne partivännen Kjell Carrander om sitt beslut. Carrander ”såg inte direkt glad ut”.
– Det är besvärande att vi förlorar en medlem och dessutom en representant i kultur- och fritidsnämnden. Nu vill han tydligen sitta kvar trots att det är folkpartister som valt honom för uppdraget. Inte är vi så förtjusta, precis, säger Carrander.
Håkan Frank berättar att beslutet om avhoppet har vuxit fram successivt. Han har ansökt om medlemskap hos moderaterna och förklarar detta med att moderaterna tagit ett par steg mot mitten och numera framstår som ett socialliberalt parti.
– Jag har varit folkpartist i 30 år så det är klart att det är en stor sak att byta parti. Det är för mycket velighet inom mitt gamla parti, säger Frank och nämner kärnkraften som ett exempel. Där skulle partiet tidigare avveckla med förnuft, numera kan man tänka sig en utbyggnad.
Frank har också reagerat mot hur folkpartiet sköter sig på kommun- och landstingsnivå.
– Sjukvårdsfrågan har man inte hanterat på rätt sätt, i frågan om nattakuten har man varit styrda från Falun.
– I kommunen har folkpartiet kommit med orealistiska budgetkrav. I december ville man spara 80 miljoner i kommunbudgeten och det är ganska orealistiskt. Man bara hugger till med en siffra utan att ha underlag för det.

Kjell Carrander:
– Det där är nog en efterhandskonstruktion, han hade ju kunnat ställa frågor när det var aktuellt. Vi hade ett grovt underlag för hur det skulle gå till att spara 80 miljoner.
Carrander tycker att ”det vore juste” om Frank lämnar stolen som andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Något mer än vädjanden kan det inte bli, maktspråk biter nämligen inte i de här sammanhangen.
– Ingen kan tvinga honom att avgå. Han är vald av kommunfullmäktige och fullmäktiges möjligheter att entlediga politiker är väldigt begränsade.
– Det kan bara ske om politikern misskött sig och inte beviljats ansvarsfrihet eller om vederbörande begått grova brott, säger Staffan Wikell, jurist vid organisationen Sveriges kommuner och landsting.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons