Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Borgarnas tåg spårar ur”

Annons

I dagarna är han och övriga i LO-toppen på besök i bygden med Brunnsviks folkhögskola som den centrala punkten. Nu går förbunden på offensiven för att säkra en fortsatt socialdemokratisk regering.
Den 22 personer starka delegationen anlände redan på tisdagen.
Efter lunch på Brukshotellet i Grängesberg och besök i Arbetarrörelsens arkiv for sällskapet vidare till Brunnsvik och det första arbetspasset i lokalen Schaktet i huset med namnet Gruvan.
Från LO-borgen deltar förutom LO-basen Wanja Lundby-Wedin, avtalssekretetaren Erland Olausson, förste vice ordföranden i LO-styrelsen Leif Håkansson, andra vice diton Ulla Lindqvist och en stab med folk från kansliet. I delegationen ingår dessutom ledande från samtliga LO-förbunden.
Nu mobiliserar landsorganisationen inför valet 2006. Segervittringen är mycket påtaglig liksom ambitionen att slå tillbaka högerkrafterna som enligt riksmedia har god medvind och strålande opinionssiffror.
Valrörelsen är i praktiken redan i full gång trots att det är mer än 16 månader kvar till valet. Under veckan är de borgerliga partiledarna ute på en tågturné som uppenbart är mycket störande för socialdemokratin. Senast på onsdagen mötte SSU-medlemmar upp på perrongerna där de delade ut varningsord i form av pamfletter.
Även ute i det numera spårlösa Brunnsvik fanns inte helt oväntat åsikter om det borgerliga (seger?)tåget.
– Det borgerliga tåget kommer att spåra ur, slår metallbasen fast, när tidningens medarbetare träffar honom tillsammans med LO-basen och den stridbara kommunalbasen Ylva Thörn.
– Skicka en bild av oss till moderaterna som är ute och åker tåg, var uppmaningen till tidningens fotograf när han tog en bild av den offensiva trion.
Men det är inte bara borgarnas tågresor som irriterar. Att moderaterna har börjat kalla sig för ett arbetarparti retar så till den milda grad.
– Moderaterna vill ha ett samhälle där arbetarna konkurrerar med lägsta lön. Klarar vi inte valet blir det stora försämringar för löntagarna med underbud som ökar på fattigdomen, varnar Lundby-Wedin med tydlig adress till väljarna.
– Hela arbetarrörelsen går nu på en offensiven mot högern som vill trycka ner lönerna, försäkrar Johnsson.
– Att dumpa villkoren skapar bara osäkra människor utan framtidstro, markerar han.
Kommunalbasen Ylva Thörn är nöjd med Brunnsviksöverläggningarna som hon tycker är mycket konstruktiva.
– Förbunden har många beröringspunkter och vi tar nu ett samlat grepp om politiken, konstaterade hon.
Arbete åt alla till anständiga löner. Det är en tung målsättning under de tre dagarna på Brunnsvik. LO-folket vill främja nyföretagande och därmed skapa nya arbetstillfällen.
På den punkten tar man således över en gammal välkänd borgerlig paroll som därmed kan betraktas som neutraliserad i valrörelsen fortsättning.
– Vi är verkligen på hugget när det gäller arbetsmarknadspolitiken, slutar LO-basen.
På onsdagskvällen gjorde delegationen en utflykt till Dan Anderssons minnesstuga i Skattlösberg. Kvällen avrundades med en välsmakande middag i Norhyttans bystuga.
I dag, torsdag, återstår ytterligare två omfattande arbetspass på Brunnsvik innan det är dags för gemensam återfärd till Stockholm.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons