Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bästa vårdcentralen”

Annons

- Mora får i särklass länets starkaste öppenvårdsenhet efter flytten, säger Bernt Persson, s, ordförande i norra och västra sjukvårdsstyrelsen.

All mottagningsverksamhet kommer att finnas samlad vid entréplanet.

Lokalerna där Saxnäs vårdcentral huserar i dag är uppsagda till sista december 2003.

- En arkitekt kommer att få i uppdrag att göra ritningar till hur entréplanet ska byggas om. En del av de verksamheter som finns där i dag kommer att flyttas, säger Bernt Persson.

Förändringen har mötts av en del protester från allmänheten, som skrivit under namnlistor till förmån för att Saxnäs ska få vara kvar som egen vårdcentral även fortsättningsvis. Samtliga politiska partier i landstingets driftsstyrelse var dock eniga när beslutet fattades i juni i år. Även de fackliga företrädarna har sagt ja till sammanslagningen, men det finns enligt uppgift enskilda läkare och sjuksköterskor som fortfarande är tveksamma till flytten.

Enligt Bernt Persson innebär sammanslagningen enbart fördelar. Han ser dessutom ingen annan möjlighet än att slå ihop vårdcentralerna. Hälften av läkartjänsterna är obesatta på båda vårdcentralerna i dag, vilket innebär en tung arbetsbörda för dem som är kvar.

- Vi har inte lyckats rekrytera en enda ny läkare de två senaste åren. Vi ska vara glada över att några "gamla trogna" läkare har stannat kvar, trots allt.

- Nu räknar vi med att det ska bli attraktivare för personalen att söka sig till den nya vårdcentralen. Jobbet där blir nytt, spännande och utvecklande i och med samarbetet mellan de olika specialistkompetenserna. Förhoppningsvis innebär det även att vi slipper anlita dyra stafettläkare framöver.

Kan vården bli bättre när två vårdcentraler blir en?

- Javisst! Att sammanföra primärvårdens specialistläkare med specialistsjukvårdens öppenvård innebär att säkerheten för patienterna ökar och väntetiderna kortas, säger Bernt Persson.

I slutet av september kommer personalen att delta i "processdagar" och planera för vad som komma skall. Rekrytering av en ny chef för verksamheten pågår. Parallellt arbetas med en ny organisation för läkarinsatserna i kommunens särskilda boenden.

- Vi vet ännu inte hur vi löser läkarinsatserna i de särskilda boendena på ett bra sätt, säger Bernt Persson.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons