Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Razzia mot skoterförare

Annons

Man har bland annat bevakat områden där det inte är fritt fram att åka skoter och polisen har också kontrollerat nykterheten bland skoterförarna.

När det gäller nykterheten var den bra och ingen berusad skoterförare ertappades under de tre dagarna som razzian pågick. Däremot är det fem skoterförare som kommer att rapporteras för att man kört inom områden där det är förbjudet att köra skoter. Samtliga fem ertappades vid Storfjällsgraven i Sälenfjällen där kommunen inför den här vintern infört förbud i vissa områden. Dessa har nu efterräkningar att vänta sig. Ingen av de fem som körde inom förbjudet var ortsbor.

- Jag tycker det har blivit en klar förbättring när det gäller skoteråkandet i Sälenfjällen. Den förbättrade skyltningen har också bidragit till detta, säger Lars-Axel Magnusson från länsstyrelsen som var med under de tre dagar man hade razzior i Sälenfjällen den gångna helgen.

- Men vi ska också tacka de lokala skoterklubbarna som har uträttat ett enormt arbete då det gäller att ordna skoterleder. I och med att det blivit fler och fler skoterleder så har också problemen minskat, även om det fortfarande finns kvar en del problem, säger Lars-Axel Magnusson.

Ett av de stora problemen är norrmän som invaderar Sälenområdet och åker skoter. I Norge är det förbjudet att åka skoter men på den svenska sidan har en del norrmän fått för sig att man kan åka hur som helst.

- Vi är medvetna om det problemet och vi kommer att intensifiera bevakningen, inte minst i områdena nära den norska gränsen, säger Lars-Axel Magnusson.

Han säger också att det kommer att bli liknande razzior under hela våren, och inte bara under helger utan även under vanliga veckodagar.

- Jag tror att det är viktigt att de som åker skoter vet att vi är ute och gör kontroller. På det sättet sköter man sig bättre och det gör också att man kör nykter, säger Lars-Axel Magnusson.

Och visst har det blivit bättre när det gäller skotertrafiken. Hittills den här vintern har ingen skoterolycka inträffat i Malung och Sälen och det är ett tecken på att man kanske kör försiktigare.

Det verkar också som om skoterförarna i betydligt större utsträckning än tidigare håller sig efter skoterlederna i kommunen. Det är bara marginellt som man gör överträdelser när det gäller områden där skotertrafiken är förbjuden.

- Där kan vi utan tvekan konstatera att det blivit en klar förbättring, säger Lars-Axel Magnusson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons