Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räven gjorde inbrott

Annons

Elise Midttun, som kommer från Bergen i Norge, har bott tillsammans med Jens Lindberget i en stuga i Mjågen sedan september.

När Elise gick ut med sina hundar vid halv sjutiden på morgonen var allt som vanligt.

Klockan nio började det hända saker som gjorde henne ganska så fundersam.

- Katten Jossi, som bor i källaren och helst vill vara där, började skrika och ville upp till mig, berättar Elise.

Elise släppte upp katten och gick ned i källaren där hon i trappan fick se massor med krossat glas.

- Jag började sopa upp glaset, men då fick jag höra ett ljud från tvättstugan, berättar hon.

Hennes första tanke, som det ju blir när man blir rädd, var att det var en fyllkarl, som hade tagit sig in i källaren och nu var där och stökade omkring.

När hon förskrämt tittade in i tvättstugan såg hon dock att "fyllkarlen" var en livs levande röd-räv, som krupit ihop på en hylla och tydligt visade att han var minst lika rädd som hon hade varit.

Elise gick upp och ringde efter sin sambos farbror, Kjell Lindberget, som fick vara dagens hjälte och hjälpa räven att komma ut ur källaren igen.

När den väl hade hittat det sönderslagna fönstret rusade den i ilfart österut, sprang över landsvägen och höll nästan på att bli överkörd av en bil innan den försvann över lindorna och in i skogen.

Kvar stod Elise som fick lov att städa ur källaren från blod - räven hade skurit sig lite när den hoppade genom fönstret - och rävurin, som den i sin rädsla hade släppt ifrån sig lite överallt i sitt ofrivilliga fängelse.

Det blev ett lyckligt slut på historien. Både för räven och för Elise. Men frågorna kvarstår: Hur kunde räven vara så dum att han sprang rätt genom fönstret? Och hur kan det komma sig att gårdens hundar inte reagerade, vare sig när rutan krossades eller när räven stökade omkring i källaren?

En förklaring till att räven gjorde som den gjorde kanske kan vara att den såg katten Jossi, som brukar ligga i källarfönstret, och försökte ta den. Men missade att det var en fönsterruta mellan honom och det tilltänkta bytet. Så särskilt listig var räven dock inte under denna jakt och Elise slipper nog fler besök. I varje fall från den räven.

Städning. Efter rävens ofrivilliga hopp genom källarfönstret fick Elise sopa glassplitter i trappan.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons